🤓 Business Insider: Vladimir Putin vede Ucraina drept o „afacere neterminată”

<<

În timp ce amenință Ucraina cu perspectiva unei invazii, Rusia continuă să facă cereri pe care SUA și NATO nu vor fi de acord niciodată, în timp ce diplomații se adună în Europa pentru a aborda criza.

Rusia a insistat în mod repetat că Ucrainei și Georgiei nu li se va permite niciodată să se alăture NATO – o propunere pe care SUA și alianța au respins-o continuu și ferm ca fiind de nediscutat.

În urma discuțiilor dintre o delegație a SUA și a Rusiei, de luni, la Geneva, menite să împiedice o invazie a Ucrainei, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a spus că Moscova vrea „garanții de fier, obligatorii din punct de vedere juridic”, că niciuna dintre țări – Ucraina și Georgia – nu va deveni vreodată membră NATO.

“Ne-am săturat de vorbe libere, jumătate de promisiuni sau interpretare liberă a ceea ce sa întâmplat în negocierile cu ușile închise. Nu avem încredere în cealaltă parte”, a spus Ryabkov.

Secretarul adjunct de stat Wendy Sherman, șeful delegației SUA, într-un briefing separat a declarat reporterilor că NATO „nu va permite nimănui să închidă politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna esențială pentru alianța NATO”.

Comentariile lui Sherman au reflectat ceea ce a fost spus în repetate rânduri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Nu vom face compromisuri cu privire la principiile de bază, inclusiv dreptul fiecărei națiuni de a-și decide propria cale, inclusiv la ce fel de aranjamente de securitate vrea să facă parte”, a spus Stoltenberg reporterilor vineri.

SUA și NATO au avertizat Rusia cu privire la consecințe economice grave dacă va invada Ucraina. Rusia a declarat în repetate rânduri că nu are intenția de a invada, în ciuda creșterii temperaturii în regiune prin adunarea a zeci de mii de militari de-a lungul graniței cu Ucraina.

„Nu există planuri sau intenții de a ataca Ucraina”, a spus Ryabkov luni, adăugând că „nu există niciun motiv să ne temem de un fel de scenariu escalator”.

Între timp, Sherman a provocat Rusia „să readucă trupele în cazarmă sau să ne spună ce exerciții sunt în desfășurare și care este scopul lor”.

Ucraina și Georgia sunt ambele foste republici sovietice care s-au confruntat cu invazii rusești în ultimii 15 ani.

Rusia a invadat și a anexat Crimeea din Ucraina în 2014 și a susținut separatiștii într-un război împotriva forțelor ucrainene din regiunea Donbass din acel an. De atunci, Rusia a continuat să adopte o poziție agresivă față de Ucraina.

Experții spun că președintele rus Vladimir Putin vede Ucraina drept o „afacere neterminată”.

În 2008, forțele ruse au invadat Georgia ca parte a unui război de scurtă durată, dar profund formativ. O investigație a UE din 2009 a constatat că atacurile Georgiei asupra separatiștilor din Osetia de Sud au declanșat conflictul, dar au dat vina pe ambele părți pentru războiul de cinci zile și a spus că „acțiunea militară a Rusiei a depășit cu mult limitele rezonabile de apărare”. Și la începutul anului 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia a comis încălcări ale drepturilor omului în război, inclusiv uciderea civililor georgieni.

Trupele ruse continuă să ocupe aproximativ 20% din teritoriul recunoscut internațional al Georgiei (Osetia de Sud și Abhazia) și au continuat să cucerească în liniște mai mult teritoriu.

Atât Ucraina, cât și Georgia și-au exprimat dorința de a adera la NATO, iar alianța menține parteneriate solide cu ambele. Putin consideră acest lucru inacceptabil și a avertizat în mod repetat împotriva permiterii oricărei țări să adere la NATO.

Putin a învinuit SUA și aliații săi pentru tensiunile asupra Ucrainei și Georgiei, deși acțiunile sale agresive în regiune au împins ambele țări mai aproape de NATO și, în general, de Occident.

Discuțiile diplomatice privind Ucraina urmează să continue în Europa pe parcursul săptămânii. Membrii NATO și trimisii ruși sunt pregătiți să poarte discuții la Bruxelles miercuri, urmate de o reuniune a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la Viena, joi. În ședința de luni nu s-au realizat progrese majore, iar situația rămâne tensionată.

„Astăzi a fost o discuție, o mai bună înțelegere a unuia de celălalt și a priorităților celuilalt”, a spus Sherman, pentru New York Times. „Nu a fost ceea ce am numi o negociere”. >>

~