🤜🤛 The Guardian: Care ar fi opțiunile militare ale Rusiei în Ucraina?

Analiză: Avantajul militar este copleșitor, dar invazia completă și ocupația sunt chestiuni diferite

O invazie completă a Ucrainei, cu scopul de a pacifica capitala, Kiev, ar avea ca rezultat ca Vladimir Putin să declanșeze un război la o amploare nemaivăzută din Irak în 2003 – determinând experții occidentali să se întrebe dacă ar putea fi obținută o victorie durabilă a Rusiei.

Estimările sugerează că aproximativ 100.000 de soldați ruși se adună lângă granițele Ucrainei. Cu toate acestea, experții care au urmărit criza îndeaproape spun că, pentru o invazie a întregii țări, acest număr ar trebui aproape să se dubleze din nou și, aproape sigur, ar implica forțele care trec prin Belarus.

Dr. Fred Kagan, cercetător senior la American Enterprise Institute, a spus: „Acest lucru va necesita probabil o invazie la o scară care nu seamănă cu cea din 2003, undeva între 150.000 și 200.000 de soldați”.

El a prezis că o forță de asemenea mărime ar putea fi în poziție până la sfârșitul lunii ianuarie. Aproximativ 175.000 de militari americani și alți aliați au fost implicați în invazia Irakului.

Este posibilă ocuparea?

Kagan, care a fost coautor al unei serii de rapoarte care au dus la creșterea trupelor americane din 2007 în Irak, a spus că adevărata provocare pentru Putin este modul în care o Ucraină aproape sigur ostilă ar putea fi ținută de ruși dacă ar exista o insurgență după capturarea Kievului.

O operațiune determinată ar necesita un contra-insurgent la 20 de locuitori, a spus Kagan într-o lucrare pe care a scris-o împreună cu alți experți de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Acest lucru „ar sugera o cerință de forță contra insurgenței de ordinul a 325.000 de militari”, care ar fi necesară pentru a controla Kievul și marile orașe ale Ucrainei din sud și est, au adăugat ei.

Ucraina are o armată de 175.000, potrivit Institutului Internațional de Studii Strategice (IISS), dar se estimează că există și aproximativ 300.000 de veterani ai conflictului de intensitate scăzută din regiunea Donbas a țării, care a început în 2014.

Sondajele arată că o treime dintre cetățenii Ucrainei ar fi dispuși să accepte „rezistența armată”.

Arsă de experiența sovietică din Afganistan, Rusia a considerat, în general, încercările SUA de a ține țările împotriva insurgenților ca pe o greșeală.

„Putin va fi studiat ce s-a întâmplat cu SUA în Irak după 2003. Dificultățile de a face față activității partizane îmi ține mintea deschisă la posibilitatea ca președintele rus să nu intenționeze să invadeze și să cucerească Ucraina”, a spus Kagan pentru The Guardian.

Avantajele Rusiei

Cu toate acestea, Moscova are avantaje copleșitoare în ceea ce privește o invazie inițială, mai ales în ceea ce privește rachetele și puterea aeriană.

Ucraina se confruntă cu consecințe potențial terifiante, într-un asalt total, care ar putea spulbera moralul unei țări și ar putea determina milioane de oameni să fugă spre vest, mai degrabă decât să lupte.

Rob Lee, fost infanterist marin american și coleg la Institutul de Cercetare pentru Politică Externă, a declarat: „Rusia are capacitatea de a devasta de departe unitățile militare ale Ucrainei cu arme precum rachetele balistice Iskander. Aproape niciodată nu vedem armament modern ca acesta dezlănțuit; oferă Rusiei capacitatea de a provoca mii de victime pe zi.”

Un asalt militar va avea, de asemenea, un efect de transformare asupra opiniei internaționale.

Pierderile civile în număr considerabil sunt aproape sigure, sugerând o operațiune diferită de aproape oricare alta pe care Putin a desfășurat-o până acum, inclusiv războiul cu Ucraina din 2014, unde responsabilitatea pentru acțiunea militară a fost refuzată.

Dr. Samir Puri, membru senior la IISS, care a petrecut anterior un an ca monitor al conflictelor în Ucraina, a declarat: „Este greu de imaginat o invazie completă fără utilizarea puterii aeriene, dar acesta este un prag atât de mare pentru Rusia.”

S-au afirmat multe despre achiziționarea recentă de arme de către Ucraina din vest, dar rachetele antitanc Javelin au o rază de acțiune de aproximativ 2,5 km și nu pot decât să întârzie un avans mecanizat.

Țara are un număr relativ modest de drone turcești TB2 pentru moment, o jumătate de duzină sau o duzină, minuscule în comparație cu miile de tancuri ale Rusiei, nucleul oricărei forțe terestre.

Capturarea Kievului

De asemenea, Rusia trebuie să decidă cum să se descurce cu orașele Ucrainei, în principal Kiev, cu o populație de 3 milioane de locuitori, dar și Harkov din nord-est, cu o populație de aproape 1,5 milioane de locuitori.

„Războiul urban este greu, provoacă daune îngrozitoare și Rusia s-a confruntat cu acesta în Alep”, a spus Kagan, referindu-se la intervenția lui Putin în războiul civil din Siria.

Speculațiile despre planurile Rusiei – bazate parțial pe scurgeri aparente publicate în ziarul german Bild – sugerează că Kremlinul va înconjura Harkov și, în cele din urmă, Kievul, întrerupând livrările, sperând într-o manieră medievală că se vor preda.

Acest lucru poate fi mai puțin violent, dar totuși ar submina ideea ca Rusia să acționeze ca o forță unificatoare.
Nici încercuirea Kievului nu este ușoară, spun analiștii occidentali.

Punctele cheie ale orașului, inclusiv palatul prezidențial, sunt la vest de râul Nipru, ușor de apărat.

Primele poduri la sud de oraș sunt la 60 de mile distanță; un baraj la patru mile nord a transformat porțiunea râului care duce până la granița cu Belarus într-un lac.

Alternativele militare ale lui Putin

Riscurile inerente invaziei și ocupației îi lasă pe experți precum Dr. Taras Kuzio, un coleg asociat al Societății Henry Jackson, argumentând într-o lucrare recent lansată că un atac total „cel mai puțin probabil” dintre scenariile militare disponibile lui Putin. În schimb, expertul ucrainean vede alte trei opțiuni.

În primul, Rusia pur și simplu ocupă și anexează partea din Donbas controlată de separatiști, o invazie parțială reflectând criza din Georgia din 2008. Asta a început, a scris Kuzio, după „provocări militare repetate” ale rușilor, care a „dus la intervenția trupelor georgiene”, oferindu-i lui Putin un pretext pentru a răspunde.

Un al doilea este extinderea teritoriului ocupat cu un coridor de uscat până la Crimeea anexată anterior, cucerind orașul de coastă Mariupol. Rusia ar putea, de asemenea, să pună mâna pe alte locații industriale cheie și să încerce să degradeze armata din apropiere a Ucrainei.

„Ar putea elimina dronele turcești TB2 și artileria în Donbas” într-o campanie deschisă, limitată, menită să slăbească Ucraina, a spus Lee.

O ultimă opțiune, a spus Kuzio, este „renașterea proiectului „Noua Rusie” din 2014” care ar încerca „să separă Ucraina de Marea Neagră”.

Aceasta ar echivala cu acapararea sudului, cucerirea portului Odessa și poate a orașului industrial Dnipro.

Luarea Odesei, cu o populație de 1 milion de locuitori, ar necesita probabil o operațiune aeriană și navală dramatică, folosind parașutiști din Crimeea, urmați de pușcașii marini, care debarcă pe plajele din apropiere.

Dintre aceste opțiuni, anexarea Donbasului ocupat ar fi aproape sigur populară în Rusia.

Cu toate acestea, ar fi un răspuns extrem de limitat, având în vedere insistența Kremlinului că obiectivul său principal, așa cum a repetat cel mai recent de Serghei Ryabkov, ministrul adjunct de externe al Rusiei, este „ne -extinderea NATO, neaderarea Ucrainei, Georgiei și a altor țări la alianță” – ridicând îngrijorarea că este probabilă o campanie militară.

„Trebuie să faci un pas înapoi și să întrebi care sunt obiectivele politice ale Rusiei”, a spus Lee. „Dacă Rusia dorește să forțeze o schimbare în orientarea politică a Ucrainei, puteți vedea de ce Kremlinul ar putea analiza opțiunile militare.”

Forțele armate ale Rusiei și ale Ucrainei

RUSIA

Forțe terestre: 280.000, inclusiv 2.840 tancuri și 6.920 vehicule de luptă; 150 de rachete balistice Iskander; 4.684+ artilerie; 1.520 de baterii sol-aer.

Marina: (doar flota Mării Negre): 6 submarine; 6 nave de război; 35 de nave de patrulare.

Forțele aeriene: 1.160 avioane de luptă, 394 elicoptere de atac, 714 sisteme de apărare aeriană.

UCRAINA

Forțe terestre: 145.000, inclusiv 858 tancuri și 1.184 vehicule de luptă; 90 de rachete balistice Tochka; 1.818 artilerie; Peste 75 de baterii sol-aer.

Marina: 1 navă de război, 12 nave de patrulare și de coastă.

Forțele aeriene: 125 avioane de luptă, 35 elicoptere de atac; 6 drone medii TB2; 322 sisteme de apărare aeriană. >>

~