🤜🤛 The Telegraph: Vremea caldă „întârzie” invazia Rusiei în Ucraina

Joe Biden a ordonat meteorologilor ca să ajute la prognoza unei posibile invazii rusești în Ucraina, după ce o iarnă blândă ar fi perturbat planurile lui Vladimir Putin.

Un început neobișnuit de cald al iernii ar putea forța Kremlinul să amâne o invazie terestră cel puțin până în februarie, au spus oficialii americani.

Administrația americană a înrolat o echipă de meteorologi să se uite îndeaproape la vremea din Ucraina cu un ochi pentru o posibilă ofensivă, a declarat un oficial american pentru New York Times.

Rusia a mutat peste 100.000 de militari și echipamente grele în apropierea graniței cu Ucraina în ultimele două luni, într-o pregătire explicită pentru o invazie, în lumina tensiunilor crescânde în jurul legăturilor din ce în ce mai strânse ale Ucrainei cu Occidentul.

Analiștii militari au spus că Rusia își poziționa trupele în apropierea Ucrainei în noiembrie, în decembrie, pentru a fi pregătită pentru o ofensivă în ianuarie, când înghețul greu de iarnă vine de obicei în această parte a lumii, permițând mișcarea ușoară a vehiculelor grele și a echipamentelor.

Dar oficiali americani nenumiți au declarat luni presei americane că vremea relativ blândă face acum puțin probabilă o invazie din ianuarie.

Zonele mari de peste graniță și lângă linia frontului, așa cum au văzut reporterii cu doar câteva zile în urmă, sunt încă o mlaștină noroioasă, care creează condiții mai puțin ideale pentru luptă.

Rapoartele au ieșit la suprafață exact în momentul în care diplomații de top din SUA și Rusia au purtat discuții mult așteptate luni la Geneva.

Luna trecută Rusia a venit cu cerințe de securitate fără precedent, spunând SUA și NATO că, dacă nu interzic în mod explicit Ucrainei să adere la NATO și nu se angajează să nu desfășoare trupe acolo, Moscova va fi pregătită pentru un răspuns militar nespecificat.

Remarcile au fost percepute ca fiind cea mai clară amenințare de o invazie terestră a Ucrainei, care a pierdut peninsula Crimeea în favoarea anexării de către Rusia în 2014 și continuă să lupte împotriva insurgenței separatiste alimentate de Kremlin, în estul țării.

Discuțiile de luni de la Geneva s-au încheiat luni într-un impas, deoarece SUA au refuzat să discute însăși ideea de a interzice țărilor din Europa de Est să adere la NATO. Negociatorul principal al Rusiei nu a exprimat prea mult optimism, dar a descris discuțiile ca „nu lipsite de speranță”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat marți că Moscova va ști în zilele următoare dacă „discuțiile au sens și unde ar trebui să mergem”.

El a spus că Rusia nu are un calendar specific pentru niciun rezultat al discuțiilor, dar a insistat că Moscova nu este pregătită să privească Washingtonul sabotând negocierile.

Peskov a criticat, de asemenea, SUA pentru scurgerea unui meniu planificat de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a o descuraja să invadeze Ucraina, ceea ce, a spus el, „cu siguranță nu a ajutat la construirea unui mediu constructiv înaintea discuțiilor”.

Mai multe eforturi diplomatice sunt așteptate săptămâna aceasta, în încercarea de a găsi o soluție diplomatică la criza din Ucraina: diplomații ruși se întâlnesc miercuri cu oficialii NATO și joi cu reprezentanții OSCE. >>

~