🧐 ABC NEWS: Discuțiile dintre SUA și Rusia se încheie cu „niciun progres”

Oficialii americani și ruși au purtat luni peste șapte ore de discuții, dar cele două părți nu au negociat și nu au părut mai aproape de o rezoluție din cauza temerilor crescute că Rusia își va ataca vecina, Ucraina.

În cadrul conferințelor de presă de după discuții, cei mai importanți diplomați americani și ruși au declarat că întâlnirile lor au fost constructive, deoarece acum trec miercuri la un al doilea tur, la sediul NATO.

Dar, în timp ce secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, a cerut prudență și a lăudat tonul „franc și direct”, omologul său, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, a avertizat că SUA se mișcă prea încet și nu ia în serios cererile cheie ale Moscovei.

Nu este clar dacă acest lucru pregătește scena pentru negocieri autentice sau dacă liderul rus Vladimir Putin caută un pretext pentru război, rămâne neclar, în timp ce Rusia face eforturi pentru a-și revendica sfera de influență sovietică și a prezenta cea mai clară și fundamentală provocare la adresa securității europene din ultimele trei decenii.

Ryabkov a spus că este imposibil să se facă vreun progres până când SUA nu oferă garanții legale că Ucraina și Georgia nu vor adera niciodată la NATO.

“Ne-am săturat de vorbe în vânt, jumătate de promisiuni. Ucraina și Georgia nu vor deveni niciodată — niciodată niciodată — membre ale NATO”, a declarat Ryabkov reporterilor după aceea, reiterând cererea de vârf a Rusiei, prezentată luna trecută în două proiecte de tratate. „Nu avem încredere în cealaltă parte. Avem nevoie de garanții ferme, impermeabile, antiglonț, obligatorii din punct de vedere legal.”

El a spus că „nu s-au făcut progrese” în ceea ce privește cererile centrale ale Rusiei și a avertizat că SUA nu reușesc să înțeleagă urgența situației.

Chiar dacă a negat că aproximativ 100.000 de soldați ruși de pe trei părți ale granițelor Ucrainei sunt pregătiți pentru o invazie, Ryabkov a avertizat din nou că Ucraina ar putea declanșa un conflict cu o „provocare”.

“Este suficient. Situația este acum atât de periculoasă și atât de precară încât nu ne putem permite alte întârzieri”, a adăugat el.

Dar Sherman a spus clar că SUA nu vor ceda în privința a ceea ce consideră că este un principiu cheie – că țări precum Ucraina pot lua propriile decizii cu privire la aderarea la o alianță. În schimb, ea a spus că SUA au oferit „idei preliminare” despre cum să reducă tensiunile și să promoveze transparența, între cele mai mari două puteri nucleare ale lumii, inclusiv reducerea desfășurării de rachete sau a exercițiilor militare.

„Cu siguranță am îndemnat Rusia să detensioneze situația, să creeze un mediu care să favorizeze calea diplomatică, dar vom vedea”, a spus ea reporterilor.

În timp ce cele două părți au câștigat „o mai bună înțelegere una a celeilalte și a priorităților și preocupărilor reciproce”, a spus ea, ele nu au fost încă angajate în negocieri: „Nu suntem într-un punct în care suntem gata să stabilim texte și să începem să mergem înainte și înapoi.”

„Trebuie să acordăm diplomației și dialogului timpul și spațiul necesar pentru a face progrese în chestiuni atât de complexe”, a adăugat ea, spunând că SUA „se vor deplasa cât de repede putem”, dar că „Negocierile pe subiecte complexe precum controlul armelor nu poate să fie finalizat în câteva zile sau chiar săptămâni.”

În schimb, Ryabkov a dat un ton de urgență, adăugând: „În zilele următoare va fi mai clar dacă va avea loc o altă rundă, dacă da, în ce format”.

După întâlnirea NATO-Rusia de miercuri, va avea loc o a treia rundă de discuții joi, la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, un forum din perioada Războiului Rece care a desfășurat monitori de război în estul Ucrainei, în timp ce forțele conduse de ruși luptă împotriva guvernului ucrainean.

Războiul, care a ucis aproximativ 14.000 de oameni și mai mult, este o modalitate prin care Moscova continuă să-și destabilizeze vecina, Ucraina, un fost stat sovietic care a căutat legături mai strânse cu Occidentul de când protestele au răsturnat un președinte oligarh pro-rus în 2013. După acea revoluție , Rusia a pus mâna pe Peninsula Crimeea a Ucrainei și a declanșat războiul în provinciile estice cunoscute sub numele de Donbas.

Dar mișcarea a aproximativ 100.000 de soldați ruși, împreună cu echipamentul greu, a stârnit îngrijorări profunde cu privire la o posibilă invazie la scară largă. Sherman a declarat luni că este încă neclar ce a decis Putin, dar a cerut Rusiei să reîntoarcă acele forțe în cazărmi, departe de granițele Ucrainei.

Rusia s-a plâns de zeci de ani de extinderea NATO, pentru a include țări pe care Moscova le domina ca Uniunea Sovietică.

Acum a susținut că Ucraina s-a apropiat prea mult de alianță, argumentând că consilierii militari NATO și echipamentele furnizate pentru a ajuta Ucraina să se apere în războiul său cu Rusia înseamnă că devine o parte de facto a acesteia.

În 2008, NATO a adoptat o rezoluție care a declarat că Ucraina și Georgia vor deveni într-o zi parte a alianței, dar există puțin sprijin în rândul țărilor occidentale pentru ca acest lucru să se întâmple rapid.

Rusia consideră faptul că a forțat SUA să vorbească despre preocupările sale în jurul Ucrainei ca o victorie importantă în sine. Ryabkov la discuții a sugerat că a dat motive pentru un anumit optimism.

„Nu consider că situația este lipsită de speranță”, a continuat el. „Cred că utilitatea discuțiilor de la Geneva este, în principal, că, pentru prima dată, am putut vorbi despre probleme care existau înainte, dar parcă în culise.”

Dar el a spus că Rusia dorește ca NATO să folosească următorul său summit de la Madrid din acest an pentru a renunța la rezoluția din 2008, care a deschis calea pentru aderarea Ucrainei și Georgiei, o cerere care a fost văzută ca de neacceptat de către SUA.

SUA au prezentat idei pentru a spori transparența și a reduce suspiciunile dintre cele două părți, inclusiv reduceri privind desfășurarea de rachete nucleare și alte arme — deși Sherman a spus că SUA nu vor negocia cu privire la desfășurarea forțelor sale în Europa, spunând că este o problemă ce doar SUA și aliații săi pot să o discute.

„Vom trece prin toate discuțiile săptămâna aceasta. Vom reflecta asupra lor. Mă aștept ca încorporarea acestora, discutând cu partenerii și aliații noștri de la NATO, la OSCE — vom avea apoi conversații suplimentare cu guvernul rus și vom decide cea mai bună cale de urmat”, a spus ea.

Pentru Rusia, însă, acea respingere a aderării la NATO pentru Ucraina și Georgia, un alt stat fost sovietic în care forțele ruse ocupă în prezent părți ale țării, nu este de bun augur pentru o soluție diplomatică.

Întrebarea este: dacă SUA și NATO țin ferm pe această linie, va accepta Moscova altceva în schimb sau vor ataca forțele sale?

Un acord este încă „posibil”, a spus Ryabkov, dar încheierea extinderii NATO este „un imperativ absolut”. >>

~