🤜🤛 Associated Press: NATO și Rusia în discuții la nivel înalt în timp ce se măresc tensiunile în Ucraina

<< BRUXELLES (AP) —

Înalți oficiali ai NATO și ruși se întâlnesc miercuri pentru a încerca să rezolve diferențele aparent ireconciliabile, cu privire la viitorul Ucrainei, pe fondul scepticismului profund că propunerile de securitate ale președintelui rus Vladimir Putin pentru reducerea tensiunilor sunt autentice.

Întâlnirea are loc în timpul unei săptămâni de diplomație cu mize mari și un efort condus de SUA pentru a preveni pregătirile pentru ceea ce Washingtonul consideră că ar putea fi o invazie rusă a Ucrainei. Moscova neagă că plănuiește un atac. Cu toate acestea, istoria sa de acțiuni militare în Ucraina și Georgia îngrijorează NATO.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexander Grushko, și ministrul adjunct al Apărării, Alexander Fomin, vor conduce delegația Moscovei la Consiliul NATO-Rusia, pentru prima dată când aceasta este reunită în peste doi ani.

Secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, va fi, de asemenea, la sediul NATO de la Bruxelles.

Întâlnirea este programată să dureze aproximativ trei ore.

Consiliul NATO-Rusia, principalul lor forum de discuții, a fost înființat în urmă cu două decenii, dar reuniunile complete au fost întrerupte când Rusia a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei în 2014. De atunci, s-a întrunit doar sporadic, ultima dată în iulie 2019.

Cu aproximativ 100.000 de trupe rusești pregătite pentru luptă, susținute de tancuri, artilerie și echipamente grele, chiar peste granița de est a Ucrainei, adunarea de miercuri a căpătat o mare importanță, dar încă pare destinată eșuării.

„Sunt propuneri complet inacceptabile”, a declarat ministrul eston al apărării, Kalle Laanet, postului public ERR, în ajunul discuțiilor.

Estonia, la fel ca vecinii săi baltici, Letonia și Lituania, se bazează pe garanțiile de securitate ale SUA oferite de apartenența sa la NATO. Cele trei națiuni baltice au fost odată incluse în Uniunea Sovietică, dar acum fac parte din Uniunea Europeană și NATO.

Putin spune că cererile Rusiei sunt simple, dar părți cheie ale propunerilor conținute în documentele pe care Moscova le-a făcut publice — un proiect de acord cu țările NATO și oferta unui tratat între Rusia și Statele Unite — nu vor fi acceptate.

NATO ar trebui să fie de acord să oprească toate planurile de aderare, nu doar cu Ucraina, și să-și reducă prezența în țări precum Estonia, aproape de granițele Rusiei. În schimb, Rusia s-ar angaja să-și limiteze jocurile de război, precum și să pună capăt incidentelor cu avioane și a altor ostilități de nivel scăzut.

Având în vedere un astfel de acord, NATO ar trebui să respingă o parte cheie a tratatului său fondator. Conform articolului 10 al Tratatului de la Washington din 1949, organizația poate invita orice țară europeană care dorește să contribuie la securitatea zonei Atlanticului de Nord și să îndeplinească obligațiile de aderare.

„A devenit limpede că niciun aliat din cadrul alianței NATO nu este dispus să cedeze sau să negocieze ceva în legătură cu politica NATO a ușilor deschise”, a declarat marți Julianne Smith, ambasadorul SUA la NATO. „Nu îmi pot imagina niciun scenariu în care acest lucru să fie discutat.”

Maksim Samorukov, un coleg de la Centrul de reflecție Carnegie Moscow Center, spune că lipsa oricăror concesii reale rusești în proiectul de acord al lui Putin înseamnă probabil că „Rusia este pregătită să tolereze un eșec al acestor negocieri”.

Ideea, a spus Samorukov, este să „demonstrăm Occidentului că suntem serioși, că ne referim la afaceri. Că Rusia este cu adevărat pregătită să facă pași drastici pentru a impune aceste concesii” organizației militare conduse de SUA.

Totuși, NATO nu își permite să ignore oferta Rusiei. Unii membri se tem că Putin ar putea căuta un pretext pentru a lansa o invazie – cum ar fi eșecul Occidentului de a se angaja – și orice discuții care ar atenua tensiunile asupra forțelor de frontieră, desfășurarea de rachete sau jocurile de război ar fi binevenite.

Pentru Kremlin, însă, timpul este esențial.

Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat marți că discuțiile din această săptămână au oferit, până acum, puține motive de optimism. El a spus că rezultatul întâlnirii de miercuri și unul de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa de joi ar putea determina dacă este logic să continuăm discuțiile. >>

~