🤜🤛 Reuters: NATO oferă discuții privind armele cu Rusia pentru a evita „riscul real” de conflict

2

BRUXELLES (Reuters) – << NATO a declarat miercuri că este dispusă să discute cu Rusia despre controlul armelor și desfășurarea de rachete, dar nu va permite Moscovei să pună veto ambiției Ucrainei de a se alătura alianței, avertizând despre un risc real de apariție a unui nou război în Europa.

Oferta secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, a abordat doar o parte din cererile ample prezentate de Rusia, care a forțat Occidentul să se apropie de masa negocierilor, prin adunarea a aproximativ 100.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina. Nu a fost imediat clar cum va răspunde Moscova.

Stoltenberg a declarat, după patru ore de discuții între ambasadorii Alianței și o delegație rusă la Bruxelles, că NATO nu va lăsa Moscova să dicteze aranjamentele de securitate altor țări și să creeze sfere de influență periculoase.

„Există un risc real pentru un nou conflict armat în Europa”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă.

„Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia”, a spus el.

„Diferențele noastre nu vor fi ușor de rezolvat, dar este un semn pozitiv că toți aliații NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese și s-au angajat pe subiecte de fond”.

Rusia neagă intenția de a invada Ucraina, dar spune că are nevoie de o serie de garanții pentru propria sa securitate, inclusiv oprirea oricărei extinderi ulterioare a NATO și retragerea forțelor alianței din țările din Europa Centrală și de Est, care i s-au alăturat după Războiul Rece.

Secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman, care a condus delegația SUA în discuțiile cu Rusia la Geneva luni, a declarat că nu a auzit nimic nou din partea rusă la Bruxelles.

Ea le-a spus reporterilor că este greu de înțeles de ce o Rusie cu arme nucleare s-a simțit amenințată de vecinul său mult mai mic și a desfășurat exerciții cu foc real în apropierea graniței sale.

“Despre ce este vorba? Este vorba despre invazie? Este despre intimidare? Este vorba despre încercarea de a fi subversiv? Nu știu, dar nu este propice pentru a ajunge la soluții diplomatice”, a spus ea.

Rusia nu și-a asumat niciun angajament de detensionare, a spus ea, dar nici nu a spus că nu va face acest lucru.

PREȚ MARE

Stoltenberg a spus că orice utilizare a forței ruse împotriva Ucrainei ar fi o greșeală politică gravă pentru care Rusia ar plăti un preț mare.

Democrații din Senatul SUA au dezvăluit miercuri un proiect de lege pentru a impune sancțiuni ample oficialilor ruși de vârf, inclusiv președintelui Vladimir Putin, și instituțiilor bancare cheie, dacă Moscova se angajează în ostilități împotriva Ucrainei.

Stoltenberg a reiterat poziția NATO, conform căreia numai Ucraina și NATO pot decide dacă Ucraina devine membră – o perspectivă pe care NATO i-a promis-o, în principiu, încă din 2008.

Cu toate acestea, el a spus că NATO este pregătită pentru discuții ulterioare cu Moscova pe probleme precum controlul armelor, desfășurarea de rachete și măsurile de consolidare a încrederii. Rusia a cerut timp să revină cu un răspuns în acest sens, a adăugat el.

Sherman a spus că este important ca Rusia să nu respingă ideea mai multor discuții.

Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Rusiei, Alexander Grushko, care a condus delegația Moscovei, urma să fie prezentat mai târziu reporterilor.

Rusia a acuzat Occidentul că nu a apreciat urgența cererilor sale și a spus că nu este pregătită să permită ca negocierile să se prelungească la infinit.

S-a afirmat că extinderea NATO de la 16 membri la sfârșitul Războiului Rece, la 30 în prezent – inclusiv un grup mare de state ex-comuniste din Europa Centrală și de Est – reprezintă o amenințare la adresa securității sale și trebuie să tragă acum „linii roșii” pentru că se protejează. >>

~