🤜🤛 The Telegraph: Rusia va prezenta cererile de securitate la reuniunea NATO

<<

Rusia urmează să prezinte miercuri cererile sale de garanții de securitate în Europa celor 30 de aliați ai NATO, după discuții intense cu Statele Unite la Geneva, care au arătat că cele două părți au diferențe majore de rezolvat

Consiliul NATO-Rusia de la sediul aliaților de la Bruxelles face parte dintr-un efort mai amplu de atenuare a celor mai grave tensiuni Est-Vest de la Războiul Rece, declanșate în primul rând de o confruntare asupra Ucrainei, pe care Statele Unite spun că Rusia intenționează să o invadeze. Este prima dată când consiliul se întrunește în doi ani.

Moscova respinge astfel de afirmații, deși adună trupe lângă granița cu Ucraina.

Diplomații NATO spun că alianța occidentală este pregătită să negocieze cu Moscova, pentru creșterea deschiderii în jurul exercițiilor militare și pentru a evita ciocnirile accidentale care ar putea declanșa conflicte, precum și controlul armelor în ceea ce privește rachetele în Europa.

Dar aliații NATO spun că multe dintre cererile Rusiei, prezentate în două proiecte de tratate în decembrie, sunt inacceptabile, inclusiv apelurile de a reduce activitățile alianței la nivelurile din epoca anilor 1990 și promițând că nu vor primi noi membri.

“Să fim clari: acțiunile rusești au precipitat această criză. Ne angajăm să folosim diplomația pentru a detensiona situația”, a declarat marți seara reprezentantul SUA la NATO, Julianne Smith.

„Vrem să vedem… Rusia retrăgându-și forțele”, a spus ea despre cei 100.000 de soldați staționați în apropierea Ucrainei.

Înfrânând expansiunea NATO spre est, în vechea sa sferă de influență sovietică, Kremlinul vede elementele de descurajare ale alianței conduse de SUA și modernizarea militară ca o amenințare.

Rusia a organizat marți exerciții cu tragere reală cu trupe și tancuri lângă granița cu Ucraina, în timp ce suna o notă dezamăgitoare cu privire la perspectivele pentru mai multe discuții cu Statele Unite.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va conduce discuțiile de miercuri de la ora 09:00 GMT, cu cei 30 de ambasadori ai alianței și cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov.

Se așteaptă că aliații își vor exprima îngrijorarea cu privire la ceea ce spun că sunt atacuri ascunse și cibernetice, precum și interferențe electorale, asupra Uniunii Europene și a Statelor Unite.>>

~