­čžÉ The Washington Post: Opinie: Timpul se scurge pentru a opri agresiunea rus─â ├«n Ucraina

De c─âtre Consiliul de redac╚Ťie.

<< O s─âpt─âm├ón─â de diploma╚Ťie la nivel ├«nalt ├«n Europa s-a ├«ncheiat a╚Öa cum era de a╚Öteptat: f─âr─â nicio indica╚Ťie c─â Statele Unite ╚Öi alia╚Ťii s─âi pot convinge Rusia s─â ├«nceteze construirea militar─â ╚Öi amenin╚Ť─ârile de agresiune ├«mpotriva Ucrainei. ├Än orice caz, Moscova a crescut jocul, sub forma unui indiciu din partea unui ministru adjunct de externe c─â pre╚Öedintele Vladimir Putin ar putea ├«ncerca s─â fac─â presiuni asupra administra╚Ťiei Biden, trimi╚Ť├ónd trupe ├«n Cuba ╚Öi Venezuela. Odat─â cu iarna transform├ónd terenul plat al Ucrainei ├«ntr-o cale rapid─â de p─âm├ónt ├«nghe╚Ťat pentru tancurile ruse╚Öti, fereastra de oportunitate pentru o solu╚Ťie diplomatic─â se ├«nchide rapid ÔÇô dac─â ar fi vreodat─â cu adev─ârat deschis─â.

Administra╚Ťia Biden a fost ├«n╚Ťeleapt─â s─â ├«ncerce dialogul, chiar dac─â doar pentru a ar─âta lumii ├«ntregi c├ót de nelini╚Ötit este cu adev─ârat domnul Putin. ├Än ansamblu, echipa Biden a gestionat atmosfera cu pricepere, refuz├ónd s─â cedeze pe principii de baz─â precum suveranitatea Ucrainei ╚Öi libertatea NATO de a ├«nrola noi membri, oferindu-se ├«n acela╚Öi timp s─â se angajeze cu Moscova ├«n probleme reale, cum ar fi controlul armelor nucleare ╚Öi conven╚Ťionale.
├Äntreaga criz─â a fost creat─â de domnul Putin ca parte a efortului s─âu de lung─â durat─â de a z─âd─ârnici dezvoltarea democratic─â ╚Öi orientarea occidental─â ├«n cre╚Ötere a Ucrainei ╚Öi de a restabili hegemonia rus─â asupra fostului imperiu sovietic. Nu are nimic de-a face cu extinderea NATO, al c─ârei tratat fondator nu autorizeaz─â dec├ót ac╚Ťiuni militare defensive. Dac─â d─âm vina pe administra╚Ťia Biden pentru ceva, ar fi pentru c─â nu a f─âcut aceste puncte destul de puternice. Pozi╚Ťia Rusiei fa╚Ť─â de Ucraina echivaleaz─â cu un comportament interzis ├«n temeiul articolului 2 din Carta Na╚Ťiunilor Unite, care interzice ├«n mod specific ÔÇ×amenin╚Ťarea sau folosirea for╚Ťei ├«mpotriva integrit─â╚Ťii teritoriale sau a independen╚Ťei politice a oric─ârui statÔÇŁ. Pre╚Öedintele Biden ar trebui s─â ia ├«n considerare convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a-l descrie ╚Öi a-l denun╚Ťa ca atare ÔÇô ╚Öi s─â ├«ndr─âzneasc─â Moscova s─â-╚Öi sus╚Ťin─â argumentele ├«n acest forum.

Ceea ce este cel mai urgent pentru administra╚Ťie acum este s─â ajute Europa s─â se preg─âteasc─â pentru o poten╚Ťial─â ├«ntrerupere a energiei din Rusia, s─â impun─â sanc╚Ťiuni Moscovei ├«n mod selectiv pentru comportamentul agresiv ├«n care s-a angajat deja ╚Öi s─â intensifice ajutorul defensiv pentru Ucraina. Unii observatori avertizeaz─â c─â domnul Putin poate exploata o astfel de ac╚Ťiune occidental─â pentru a justifica o lovitur─â militar─â. ├Än acest moment, ├«ns─â, domnul Putin va pretinde o provocare indiferent de situa╚Ťie. Re╚Ťinerea administra╚Ťiei Obama de a ├«narma Kievul dup─â 2014 nu a diminuat dorin╚Ťa domnului Putin de a destabiliza ╚Ťara. Rapoartele serviciilor de informa╚Ťii americane sugereaz─â c─â agen╚Ťii ru╚Öi din estul Ucrainei ar putea deja s─â preg─âteasc─â un fel de pretext violent pentru o invazie, ceea ce este prea plauzibil.
Cre╚Öterea costurilor poten╚Ťiale ale unei invazii ├«n Rusia prin ├«nt─ârirea capacit─â╚Ťii Ucrainei de a rezista acesteia este, la aceast─â dat─â t├órzie, cea mai bun─â speran╚Ť─â pentru a-l descuraja pe domnul Putin. Este o speran╚Ť─â sub╚Ťire, desigur, av├ónd ├«n vedere determinarea evident─â a domnului Putin de a stabili o sfer─â de influen╚Ť─â ╚Öi de a submina NATO. Un pre╚Öedinte american preocupat de pacea ├«n Europa ╚Öi de interesele vitale ale SUA care depind de aceasta, ar face totu╚Öi tot posibilul pentru a maximiza aceast─â speran╚Ť─â. ╚śi ar r─âspunde cu fermitate dac─â e╚Öueaz─â. ├Än s─âpt─âm├ónile urm─âtoare, domnul Biden trebuie s─â demonstreze c─â este un astfel de lider.>> >>

~