🧐 The Washington Post: Opinie: Timpul se scurge pentru a opri agresiunea rusă în Ucraina

De către Consiliul de redacție.

<< O săptămână de diplomație la nivel înalt în Europa s-a încheiat așa cum era de așteptat: fără nicio indicație că Statele Unite și aliații săi pot convinge Rusia să înceteze construirea militară și amenințările de agresiune împotriva Ucrainei. În orice caz, Moscova a crescut jocul, sub forma unui indiciu din partea unui ministru adjunct de externe că președintele Vladimir Putin ar putea încerca să facă presiuni asupra administrației Biden, trimițând trupe în Cuba și Venezuela. Odată cu iarna transformând terenul plat al Ucrainei într-o cale rapidă de pământ înghețat pentru tancurile rusești, fereastra de oportunitate pentru o soluție diplomatică se închide rapid – dacă ar fi vreodată cu adevărat deschisă.

Administrația Biden a fost înțeleaptă să încerce dialogul, chiar dacă doar pentru a arăta lumii întregi cât de neliniștit este cu adevărat domnul Putin. În ansamblu, echipa Biden a gestionat atmosfera cu pricepere, refuzând să cedeze pe principii de bază precum suveranitatea Ucrainei și libertatea NATO de a înrola noi membri, oferindu-se în același timp să se angajeze cu Moscova în probleme reale, cum ar fi controlul armelor nucleare și convenționale.
Întreaga criză a fost creată de domnul Putin ca parte a efortului său de lungă durată de a zădărnici dezvoltarea democratică și orientarea occidentală în creștere a Ucrainei și de a restabili hegemonia rusă asupra fostului imperiu sovietic. Nu are nimic de-a face cu extinderea NATO, al cărei tratat fondator nu autorizează decât acțiuni militare defensive. Dacă dăm vina pe administrația Biden pentru ceva, ar fi pentru că nu a făcut aceste puncte destul de puternice. Poziția Rusiei față de Ucraina echivalează cu un comportament interzis în temeiul articolului 2 din Carta Națiunilor Unite, care interzice în mod specific „amenințarea sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a oricărui stat”. Președintele Biden ar trebui să ia în considerare convocarea Consiliului de Securitate al ONU pentru a-l descrie și a-l denunța ca atare – și să îndrăznească Moscova să-și susțină argumentele în acest forum.

Ceea ce este cel mai urgent pentru administrație acum este să ajute Europa să se pregătească pentru o potențială întrerupere a energiei din Rusia, să impună sancțiuni Moscovei în mod selectiv pentru comportamentul agresiv în care s-a angajat deja și să intensifice ajutorul defensiv pentru Ucraina. Unii observatori avertizează că domnul Putin poate exploata o astfel de acțiune occidentală pentru a justifica o lovitură militară. În acest moment, însă, domnul Putin va pretinde o provocare indiferent de situație. Reținerea administrației Obama de a înarma Kievul după 2014 nu a diminuat dorința domnului Putin de a destabiliza țara. Rapoartele serviciilor de informații americane sugerează că agenții ruși din estul Ucrainei ar putea deja să pregătească un fel de pretext violent pentru o invazie, ceea ce este prea plauzibil.
Creșterea costurilor potențiale ale unei invazii în Rusia prin întărirea capacității Ucrainei de a rezista acesteia este, la această dată târzie, cea mai bună speranță pentru a-l descuraja pe domnul Putin. Este o speranță subțire, desigur, având în vedere determinarea evidentă a domnului Putin de a stabili o sferă de influență și de a submina NATO. Un președinte american preocupat de pacea în Europa și de interesele vitale ale SUA care depind de aceasta, ar face totuși tot posibilul pentru a maximiza această speranță. Și ar răspunde cu fermitate dacă eșuează. În săptămânile următoare, domnul Biden trebuie să demonstreze că este un astfel de lider.>> >>

~