🧐 REUTERS: Rusia și Belarus plănuiesc exerciții militare comune în februarie

<< Moscova (Reuters) - Rusia și Belarus vor organiza exerciții militare comune în februarie, a declarat luni liderul belarus Alexandru Lukașenko, pe fondul tensiunilor crescânde dintre Est și Vest, din cauza Ucrainei. Rusia, un aliat apropiat al Belarusului, a îngrijorat Occidentul și Kievul cu o acumulare de trupe în apropierea granițelor Ucrainei și un baraj de retorică amenințătoare, stârnind temeri că intenționează să invadeze. Moscova neagă orice astfel de plan, dar a folosit blocajul pentru a face campanie pentru garanții de securitate din Occident, inclusiv oprirea expansiunii NATO și un drept de veto formal asupra Ucrainei, o fostă republică sovietică, care ar putea adera vreodată la alianța militară. 9
“Plănuiam să începem exercițiile în februarie. Stabiliți o dată exactă și anunțați-ne, astfel încât să nu fim acuzați că am adunat din senin niște trupe aici, de parcă ne pregătim să mergem la război”, a spus Lukașenko ministrului belarus al apărării.
Liderul belarus, un paria în Occident, de când a reprimat protestele din 2020 și o criză a migranților cu Uniunea Europeană, a spus că exercițiile vor avea loc la granițele de sud și de vest ale Belarusului.
Fosta republică sovietică de 9,5 milioane, pe care Moscova o vede ca un stat-tampon la vest, se învecinează cu Ucraina la sud și cu Polonia și Lituania – state membre ale NATO -, la vest.
„EXERCIȚII NORMALE”
Lukașenko, care s-a apropiat de Kremlin pe măsură ce Occidentul l-a evitat, a acuzat Ucraina că a adus trupe în apropierea Belarusului, în comentarii difuzate de Ministerul Apărării.
El a spus că Polonia și Țările Baltice au peste 30.000 de soldați lângă granițele Belarusului.
„Ar trebui să fie exerciții normale, pentru a elabora un anumit plan în confruntarea cu aceste forțe: vestul (Țările Baltice și Polonia) și sudul (Ucraina)”, a precizat el.
Kremlinul a spus separat că rapoartele conform cărora Estonia este pregătită să găzduiască până la 5.000 de soldați NATO au arătat că Moscova are dreptate să fie îngrijorată.
„Exact lucruri de acest fel, care demonstrează că avem motive să fim îngrijorați și demonstrează că nu suntem motivul pentru escaladarea tensiunilor”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a fost rugat în cadrul unei conferințe telefonice să comenteze după ce un înalt oficial rus a refuzat să excludă sau să confirme dacă Rusia ar putea disloca rachete în Venezuela sau Cuba, dacă Occidentul refuză să ofere garanțiile de securitate ale Moscovei.
“Pentru America Latină – vorbim de state suverane acolo, să nu uităm asta. Și în contextul situației actuale, Rusia se gândește cum să-și asigure propria securitate… Noi… revizuim diferite scenarii”, el a spus. >>

~