PUTIN ȘI-A PĂSTRAT O MIȘCARE DE ȘAH

✍️ Mulțumesc și pe această cale jurnalistului Octavian Bratosin, de la Publika TV, din Chișinău, pentru posibilitatea de a participa la emisiunea NewsWeek, difuzată în direct, vineri 21 ianuarie și redau mai jos finalul intervenției mele:

2

PUTIN ȘI-A PĂSTRAT O MIȘCARE DE ȘAH

Să nu uităm un lucru. Și aici este cheia interpretării reale.

Nu este nici interpretarea diplomatică. Și nici interpretarea militară. Care pot fi exclusiviste. Diplomații minimalizează rolul militarilor. Militarii spun că, totuși, se va recurge la soluția dură. Adevărata cheie a acestor probleme este Putin.

El are o formație de ofițer de informații. Un asemenea ofițer, foarte bine pregătit, este obișnuit să apară, să dispară, să vină cu surprize, apoi să reușească să vină cu soluții.

Practic, la ora actuală, Putin tatonează administrația președintelui Joe Biden.

Biden are totuși un avantaj. A trăit alături de președintele Barack Obama, momentul ocupării peninsulei Crimeea, de către ruși, când americanii aveau toate informațiile și s-au rezumat la o declarație publică, a președintelui Barack Obama, când atenționa și condamna intervenția omuleților verzi în Crimeea.

Repet. Ne aflăm într-o perioadă la care Putin nu va lua nicio decizie, ci, în același timp, va continua presiunile asupra Occidentului, deci este vorba de presiunile Federației Ruse asupra NATO, asupra Uniunii Europene, și asupra statelor importante din UE, Germania, Franța, Marea Britanie, pentru a obține un minimum de concesii.

Concesii politice nu vor fi făcute.

Dar se pot discuta elemente care țin de derulări de ordin militar, se pot discuta aspecte care țin de partea economică. De exemplu discută diplomații americani că Putin ar dori să fie înlăturată perspectiva unor sancțiuni economice și nu numai economice, împotriva propriei sale persoane, deoarece asta ar afecta modul în care el ar fi văzut de către alegătorii ruși.

Mai există o ipoteză, care nu poate fi luată în calcul. Ideea că Moscova ar dori să implice, sub o formă sau alta, țări membre ale Comunității Statelor Independente, în ceea ce ar putea fi o operațiune militară în Ucraina.

Federația Rusă va fi singura care va gestiona, dacă se va ajunge la o asemenea fază, etapa respectivă. Prezența unor trupe ruse pe teritoriul Belarus, explicată oficial prin participarea la un exercițiu militar bilateral rus-belarus, nu înseamnă că militarii din Belarus vor trece granița în Ucraina.

Sunt atât de multe capete de pod imagologic reușite de Moscova, într-un context în care informațiile de partea cealaltă, occidentală, arată doar îngrijorare, încât este bine să fim prudenți.

Prudenți, pentru că Putin și-a păstrat o mișcare de șah, în modalitatea sa de a se raporta la Occident.

~