👀 AFP – în urmă cu patru ore: Rusia declară că alerta trupelor americane „crește tensiunile”

👉

25/01/2022/17:00

<< Moscova a acuzat marți Statele Unite că intensifică tensiunile asupra Ucrainei, după ce Washingtonul a pus în alertă câteva mii de soldați, pentru o posibilă desfășurare pentru a stimula NATO.

Occidentul acuză Rusia, care a adunat 100.000 de militari la granița cu Ucraina, că pregătește o potențială invazie a vecinului său pro-occidental.

Concentrarea de trupe a declanșat cea mai mare criză în relațiile Est-Vest, după Războiul Rece, președintele american Joe Biden susținând luni o lungă convorbire telefonică, cu liderii europeni.

Biden a spus că există o „unanimitate totală”, cu privire la modul de a trata cu Rusia, iar Pentagonul a precizat că 8.500 de soldați americani sunt puși în așteptare, în timp ce NATO a declarat că trimite nave și avioane, pentru a consolida apărarea estului Europei.

La Moscova, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a spus că aceste acțiuni nu fac decât să adauge o atmosferă deja tensionată.

„Statele Unite intensifică tensiunile”, a spus el reporterilor.
„Urmărim aceste acțiuni ale SUA cu mare îngrijorare”.

Rusia neagă că are vreun plan de a invada Ucraina, unde Rusia a ocupat deja peninsula Crimeea în 2014 și sprijină forțele separatiste din două regiuni separatiste.

Moscova a acuzat în schimb Occidentul de tensiunile crescânde cu desfășurarea și sprijinul pentru Ucraina, o fostă republică sovietică.

A înaintat o listă de cereri de securitate, inclusiv pentru garantarea faptului că Ucrainei nu i se va permite niciodată aderarea la NATO și că forțele alianței se vor retrage din țările est-europene, care s-au alăturat după Războiul Rece.

Președintele Emmanuel Macron „crede că există un spațiu pentru diplomație, o cale către detensionare”, a spus un consilier.

Atât asistentul, cât și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, au spus că Macron va vorbi în curând cu Putin.

La Kiev, familiilor diplomaților americani, britanici și australieni li s-a ordonat să plece, deși UE și guvernul ucrainean au declarat că orice retragere a personalului ambasadei străine este prematură.

Kremlinul a acuzat țările NATO de „isterie”, din cauza crizei.

De asemenea, a mai susținut în această săptămână că trupele ucrainene care luptă cu separatiștii susținuți de ruși în estul țării ar putea lansa o ofensivă, ceea ce a determinat biroul președintelui Volodimir Zelenski să spună că Ucraina nu va „ceda provocărilor”.

Statele Unite au avertizat că Moscova ar putea produce un incident cu „steagul fals” în Ucraina, pentru a putea apoi să genereze o invazie, ca răspuns justificat.

SUA au intensificat asistența de securitate pentru Ucraina, iar Blinken, într-o vizită la Kiev, săptămâna trecută, a confirmat un alt ajutor de 200 de milioane de dolari.

Un transport de materiale militare a sosit sâmbătă și un alt lot urma să fie programat mai târziu, marți, despre care ambasada SUA la Kiev a declarat că va include „echipament și muniții, pentru a consolida capacitatea defensivă a forțelor armate ucrainene”. >>

12

~