The Telegraph / Ucraina este sub presiune, ca să se încline în fața cererilor Rusiei, după întâlnirea cu Emmanuel Macron
Scris de Roland Oliphant
Marți, 8 februarie 2022, ora 21:03
<< Ucraina a fost marți sub presiune, pentru a se înclina în fața cererilor Rusiei, de a-și schimba constituția, după ce Emmanuel Macron a semnalat că Occidentul va sprijini această mișcare, ca o cale de a evita războiul.
Dl Macron a declarat marți că a obținut un acord atât de la Vladimir Putin, cât și de la președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, pentru a pune în aplicare acordul de pace de la Minsk II, care este profund nepopular în Ucraina, în urma întâlnirilor de la Moscova și Kiev.
A venit după ce domnul Putin a cerut Ucrainei să pună în aplicare acordul, spunând:
„Îți place sau nu, frumusețea mea, trebuie să-l suporți”.
Președintele folosea un limbaj rusesc, pentru a le spune copiilor să facă ceva ce nu vor.
Kremlinul a respins speculațiile că dl Putin a citat un cântec rock obscen, care folosește și expresia menționată.
Acordul Minsk II a fost întocmit în timp ce armata rusă și aliații săi separatiști locali erau în proces de încercuire și înfrângere a forțelor ucrainene din estul Ucrainei în 2015, iar prevederea imediată a fost de a impune încetarea focului și retragerea armelor grele.
De asemenea, necesită câteva amendamente ale legilor și constituției ucrainene, menite să reintegreze în Ucraina „republicile” separatiste controlate de ruși, care s-au desprins în timpul războiului din 2014-2015.
Oficialii ucraineni spun în privat că acele prevederi ar submina fatal suveranitatea țării, acordând Kremlinului o pârghie pentru a controla atât politica externă, cât și cea internă și, atât de nepopulare în rândul publicului, ar putea declanșa prăbușirea oricărui guvern care a încercat să le pună în aplicare.
Dar vorbind la Kiev, alături de Zelensky marți dimineață, dl Macron a numit acordul „singura cale către o pace durabilă”.
„Am discutat ieri aceste întrebări cu președintele Putin și el și-a confirmat intenția de a continua implementarea acordurilor de la Minsk”, a spus el.
„Am auzit și astăzi, de la dumneavoastră, că sunteți gata să îndepliniți aceste acorduri”, a adăugat el lui Zelensky. .
Zelensky nu a menționat în mod direct Acordul de la Minsk, dar a spus că speră că o întâlnire a oficialilor germani, francezi, ucraineni și ruși de joi, la Berlin, ar putea deschide calea pentru un summit între liderii celor patru țări, menit să revigoreze procesul de pace blocat.
„Avem o viziune comună cu președintele Macron asupra amenințărilor și provocărilor la adresa securității Ucrainei, a întregii Europe, a lumii în general”, a spus el.
Întrebat despre remarca lui Putin din noaptea precedentă, acesta a spus că Ucraina este într-adevăr o frumusețe, dar că nu aparține președintelui rus.
Rusia a adunat peste 100.000 de soldați la granițele sale cu Ucraina și în Belarus, ceea ce guvernele occidentale cred că este pregătirea pentru o posibilă invazie la scară largă.
Putin a negat planificarea unui război, dar a avertizat anterior cu privire la acțiuni „militare-tehnice”, în cazul în care NATO refuză să dea promisiuni substanțiale, că nu se va mai extinde niciodată și să excludă viitoarea aderare a Ucrainei.
El a spus, după discuțiile sale cu dl Macron de luni, că Rusia va „face totul pentru a găsi compromisuri care se potrivesc tuturor” și că o serie de propuneri prezentate de președintele francez ar putea „să constituie o bază pentru pași suplimentari” pentru atenuarea crizei.
El nu a dat mai multe detalii.
Pavlo Klimkin, care era ministrul de externe al Ucrainei, când a fost semnat acordul, a declarat pentru Telegraph, înainte de vizita lui Macron, că discuțiile dintre Kiev și capitalele occidentale despre cum să implementeze Acordul de la Minsk, „nu în condiții pur rusești”, sunt în desfășurare.
Dar el a avertizat că și un acord de la Minsk reambalat sub un alt nume s-ar confrunta cu o rezistență publică considerabilă și ar exacerba probabil diviziunea în societatea ucraineană, pe care Kremlinul ar încerca să o exploateze.
Deși Moscova, Kievul și capitalele occidentale au insistat întotdeauna că cred în acord, acesta nu a fost niciodată pe deplin implementat și luptele la nivel scăzut au continuat în estul Ucrainei de atunci.
Cel puțin 14.000 de oameni au fost uciși în războiul de acolo până în prezent.>>