Yahoo News UK: Ministrul rus spune că a vorbi cu Liz Truss este ca și cum „ ai vorbi cu o persoană surdă”
Scris de Connor Parker
Joi, 10 februarie 2022, ora 18:17
<< Ministrul de Externe al Rusiei l-a acuzat pe omologul său britanic că este surd, la o întâlnire neplăcută de la Moscova, care a arătat cât de departe sunt cele două națiuni față de actuala criză din Ucraina.
„Sunt sincer dezamăgit că ceea ce avem este o conversație între un mut și un surd… Cele mai detaliate explicații ale noastre au căzut pe un pământ nepregătit”, a declarat Serghei Lavrov la o conferință de presă comună, care a stat lângă Liz Truss.
„Se spune că Rusia așteaptă până când pământul îngheață ca o piatră, astfel încât tancurile sale să poată trece cu ușurință pe teritoriul ucrainean.”
„Cred că terenul a fost așa astăzi cu colegii noștri britanici, din care au revenit numeroase fapte pe care le-am produs”.
Limbajul extraordinar folosit de Lavrov a arătat cât de tensionate sunt relațiile dintre Rusia și Marea Britanie, întâlnirea de astăzi doar înrăutățind lucrurile.
Ca răspuns dat lui Lavrov, Truss a spus: „Nu am fost mută în discuțiile noastre de mai devreme, am prezentat punctul de vedere al Regatului Unit cu privire la situația actuală și faptul că, pe lângă faptul că încercăm să descurajăm Rusia de la o invazie în Ucraina, suntem, de asemenea, foarte hotărâți în a urma calea diplomatică.”
Rusia și Marea Britanie au relații îngrozitoare de ani de zile, atingând punctele scăzute cu otrăvirea fatală în 2006 a fostului ofițer de securitate rus Alexander Litvinenko la Londra și tentativa de ucidere a fostului agent dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale cu un agent nervos la Salisbury în 2018.
Truss l-a contestat direct pe Lavrov în legătură cu afirmația sa că Rusia nu amenință pe nimeni cu acumularea de trupe și armament în apropierea granițelor Ucrainei.
“Nu văd niciun alt motiv pentru a avea 100.000 de militari staționați la graniță, în afară de amenințarea cu Ucraina. Și dacă Rusia este serioasă în privința diplomației, trebuie să îndepărteze acele trupe și să se abțină de la amenințări”, a spus ea.
Rusia a prezentat Occidentului o serie de cereri pentru a-și garanta securitatea, plângându-se că se simte amenințată de valuri repetate de extindere a NATO și de refuzul alianței de a exclude aderarea vecinei sale, Ucraina, o fostă republică sovietică.
„Nimeni nu subminează securitatea Rusiei – pur și simplu nu este adevărat”, a spus Truss, adăugând că este „perfect potrivit” ca Ucraina să se apere și să caute alianțe.
Când a discutat despre otrăvirile de pe pământul britanic, Lavrov a spus că Londra nu a prezentat niciodată niciun fapt care să-și susțină acuzațiile de implicare a Rusiei în ambele cazuri sau în tentativa de otrăvire a criticului liderului de la Kremlin, Alexei Navalny, în 2020.
El a spus că Truss nu și-a schimbat tonul pe parcursul întâlnirii lor de două ore și a ignorat explicațiile sale, în timp ce a repetat declarațiile și cererile pe care Marea Britanie le-a făcut înainte.
Joi, premierul Boris Johnson a purtat discuții cu șeful NATO la Bruxelles și cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki la Varșovia.
Vorbind la Bruxelles, el a spus: „Acesta este probabil cel mai periculos moment din următoarele câteva zile, în ceea ce este cea mai mare criză de securitate cu care s-a confruntat Europa de decenii”.
Mai târziu, Johnson a spus că se află în Polonia „arătându-și solidaritatea cu partenerii noștri NATO și întărind frontiera de est a NATO”.
El a adăugat că sprijinul militar pentru Polonia a fost pentru a arăta că suntem „umăr la umăr cu aliații noștri”, dar și pentru a demonstra angajamentul NATO față de membrii săi estici în ansamblu.
„Este parțial pentru a arăta că stăm umăr la umăr cu aliații noștri din Polonia, ceea ce facem întotdeauna, dar și pentru a arăta că Occidentul în ansamblu va întări frontierele de est ale NATO, mai degrabă decât invers.”
„(Vladimir) Putin, Kremlinul, ar trebui să înțeleagă că, dacă vor mai puține trupe NATO la granițele lor de vest, așa cum ar fi, aceasta este o modalitate complet greșită de a proceda.”
Cuvintele puternice ale lui Johnson au fost subminate de criticile fostului premier Sir John Major la adresa scandalului Partygate de joi.
Sir John a spus că miniștrii au fost trimiși în mod regulat pentru a „apăra ceea ce este de neapărat”, făcând guvernul să pară „perspicace”, deoarece a sugerat că parlamentarii au „datoria” de a acționa pentru a restabili încrederea în politică.
Johnson a răspuns spunând că sunt „demonstrate ca fiind neadevărate” acuzațiile privind faptul că partidele de relaxare derulate în perioada de izolare, la numărul 10 – sediul premierului – ar fi „distrus” reputația diplomatică a Marii Britanii.>>