The Telegraph: Vladimir Putin l-a făcut de rușine pe Emmanuel Macron – din nou

Scris de Henry Samuel
Luni, 21 februarie 2022, ora 13:19

2

<<

Este Emmanuel Macron un lacom de pedepse?

Cu siguranță arată așa, având în vedere dorința lui de a căuta să negocieze pacea cu Vladimir Putin, doar pentru a fi umilit.

Prima palmă

a venit după ce președintele francez a petrecut cinci ore peste masa de marmură, nesfârșit de lungă din Moscova, pentru a smulge președintelui rus angajamentul de a nu escalada situația de la granița cu Ucraina.

În câteva ore, informațiile de la fața locului au sugerat că Putin a hotărât să încalce acest angajament.

Aseară, Elysée a trimis un e-mail la ora 1.46 dimineața în care anunța că Putin și Biden au convenit asupra „principiului” unui summit privind „securitatea și stabilitatea strategică în Europa”, atâta timp cât Rusia nu invadează mai întâi Ucraina.

Nimeni nu-i poate reproșa președintelui francez pentru că a încercat.

El l-a sunat pe Putin de două ori, al doilea apel având loc după ce a vorbit cu Joe Biden, cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, cu Boris Johnson și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Cu toate acestea, soarele nu a răsărit înainte ca Kremlinul să declare clar că „nu există planuri concrete”, pentru un summit.

Merită efortul lui Macron să ajungă cu un ou pe față?

Tabăra Macron insistă că s-ar putea încă să dea roade.

„Există o speranță diplomatică”, a declarat pentru televiziunea LCI ministrul francez pentru afaceri europene, Clement Beaune.

„Dacă există încă o șansă de a evita războiul, de a evita o confruntare și de a construi o soluție politică și diplomatică, atunci trebuie să o luăm.”

Dar acea notă de optimism a fost respinsă brusc la Washington, un oficial înalt al administrației batjocorind:

„Momentul urmează să fie determinat. Formatul trebuie determinat. Deci, totul este complet noțional”.

Într-adevăr, s-ar putea argumenta că abordarea lui Macron face mai mult rău decât bine, deoarece îi permite lui Putin să păstreze un strat de diplomație, cu atât mai bine să-și mascheze hotărârea belicosă.

După cum a spus expertul în apărare François Heisbourg:

„Putin, prin escaladarea progresivă, s-ar fi putut într-adevăr să-și fi oferit „cel mai bun” dintre două lumi: creșterea violenței stăpânirii sale asupra Ucrainei, menținând în același timp deschis aparența unei căi diplomatice.”

La doar două luni de la alegerile prezidențiale din Franța, unii diplomați europeni sunt enervați de ceea ce văd a fi iluziile de grandoare asemănătoare celor ale lui De Gaulle, preluate acum de Macron.

Ei indică marile planuri postbelice ale generalului pentru „excepționalismul” francez, în care el a căutat să se distanțeze de SUA și să se ocupe de URSS în propriile sale condiții.

Rezultatul a fost, fără îndoială, o Alianță Nord-Atlantică slăbită și puțin altceva de arătat pentru asta.

Susținătorii lui Macron spun că este prea devreme pentru a susține că planurile de summit sunt… moarte în apă.

„Franța se referea la „principiul” unui summit”, a scris pe Twitter Gérard Araud, fost ambasador al Franței în Israel, ONU și SUA. „Principiul aprobat ieri de Casa Albă. Desigur, este prematur să-l organizăm”.

Oricare ar fi ambițiile sale interne finale, președintele francez are mai mult de pierdut, decât de câștigat dacă își scoate gâtul afară, a argumentat el.

A lui a fost, a spus el, o „sarcină ingrată”. „Îl așteaptă un eșec probabil, iar critica va fi singura lui răsplată.”

<< El poate eșua, dar când pacea este în joc, nu ar trebui cruțat niciun efort. „Fericiți cei făcători de pace.”>>

Având în vedere evenimentele de pe teren, nu va mai fi timp pentru binecuvântări.>>

~