THE NEW YORK TIMES : SUA oferă Rusiei un răspuns inițial limitat, deoarece cântărește sancțiuni mai severe
Scris de De Michael D. Shear și David E. Sanger
Publicat 21 februarie 2022
Actualizat 22 februarie 2022, 1:13 ET
Președintele Biden se confruntă cu provocarea de a menține unitatea cu aliații, deoarece încearcă să echilibreze descurajarea și pedeapsa în relațiile cu președintele Vladimir Putin al Rusiei.
WASHINGTON — Decizia Rusiei de a ordona trupelor sale ca să intre în Ucraina, luni, le-a prezentat Statelor Unite și Europei provocarea de a decide cât de repede vor proceda în impunerea de sancțiuni dure Moscovei, încercând să echilibreze pedeapsa, descurajarea și menținerea unității între aliați.
Reacția inițială a președintelui Biden a fost prudentă, limitându-se la emiterea unui set restrâns de sancțiuni care vizează două regiuni din estul Ucrainei, care sunt parțial controlate de separatiști susținuți de ruși și pe care președintele Vladimir V. Putin al Rusiei le-a recunoscut luni ca independente.
Natura vizată a pedepselor părea menită să permită Statelor Unite și aliaților săi europeni să păstreze în rezervă cele mai agresive sancțiuni, pe care au amenințat că le impun Moscovei dacă domnul Putin va efectua un atac pe scară largă pentru a doborî guvernul ales democratic al Ucrainei.
În privat, oficialii administrației au recunoscut că domnul Putin nu părea interesat de negocieri ulterioare, care nu au abordat cerințele sale principale ca NATO să înceteze extinderea spre est și au speculat că a tolerat deschiderile diplomatice mai ales pentru a câștiga timp pentru a-și masa forțele.
Oficialii de la Casa Albă au spus că un alt răspuns occidental va fi anunțat marți, moment în care câțiva dintre consilierii lui Biden au spus că se așteaptă să vadă forțele rusești trecând peste granița cu Ucraina, trecând linia pe care domnul Biden o stabilise pentru a impune „rapiditate” și sancțiuni severe asupra Moscovei.
Acest răspuns va include cel puțin unele sancțiuni, a declarat luni seara un oficial de la Casa Albă, ca răspuns la „deciziile și acțiunile Moscovei”. Dar oficialii au refuzat să ofere detalii despre cât de departe intenționau să meargă domnul Biden și aliații săi în pedepsirea lui Putin.
Cele mai dure sancțiuni pe care oficialii administrației le-au anticipat în ultimele săptămâni includ separarea celor mai mari bănci din Rusia de sistemul economic global, înfometarea industriei grele rusești de semiconductori și alte tehnologii avansate și, dacă este vorba, înarmarea unei insurgențe în timp ce ucrainenii luptă. pentru libertatea lor.
Dar nu era clar că dl Biden sau aliații săi mai reticenți – în special Germania și Italia, care depind de importurile de gaze rusești – erau gata să declanșeze pachetul complet de sancțiuni.
Abordarea progresivă a domnului Putin de a crește presiunea asupra Ucrainei pare menită să exploateze orice fisuri în ceea ce a fost o poziție NATO și europeană destul de unificată.
Unele națiuni ar putea fi reticente în a ajunge la cele mai aspre sancțiuni, dacă forțele lui Putin rămân în estul Ucrainei de limbă rusă, unde Rusia a exercitat o mare influență, în timpul unui conflict de opt ani.
Cu toate acestea, acoperirea geografică limitată a revendicării inițiale a domnului Putin asupra teritoriului ucrainean a fost în contrast puternic cu implicația din discursul său sinuos, de luni, care a durat o oră, că întreaga țară face parte din Rusia.
El a precizat că ambiția sa mai largă era să recâștige Ucraina și să continue reconstrucția imperiului care s-a prăbușit odată cu sfârșitul Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.
La un moment dat, el a spus-o categoric: „Ucraina modernă a fost creată în întregime și în întregime de Rusia – bolșevică, Rusia comunistă, mai exact”.
Spre informarea reporterilor sub condiția anonimatului, luni seară, un înalt oficial al administrației a numit discursul lui Putin o chemare adresată poporului rus, pentru a justifica războiul și a spus că administrația nu își face iluzii cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în continuare.
Președintele Ucrainei spune că țara sa este dedicată păcii, dar este „gata pentru toate”.
Consecințele economice ale conflictului ar putea amenința creșterea globală.
Dar nu este clar dacă domnului Putin îi pasă de următoarea rundă de sancțiuni, crezând că economia sa poate rezista la orice îi aruncă domnul Biden și alți lideri occidentali.
În discursul său, el s-a referit la amenințările de sancțiuni ale domnului Biden drept „șantaj”, spunând că ar fi fost „puse în aplicare Rusiei, indiferent de ce se întâmplă în Ucraina”.
„Scopul”, a argumentat el, este „de a menține Rusia în urmă, de a o împiedica să se dezvolte. Și o vor face chiar și fără niciun pretext formal. Doar pentru că existăm.”
Discursul sinuos al domnului Putin, plin de nemulțumiri, a fost plin de acuzații că Ucraina își caută propriul arsenal nuclear – nu există nicio dovadă care să fie adevărată – și că NATO complotează să plaseze rachete Tomahawk pe teritoriul ucrainean, unde ar putea lovi Rusia în câteva minute.
Oficialii americani au spus de luni de zile că nu există astfel de planuri, iar domnul Biden a spus, la o conferință de presă din ianuarie, că Ucraina mai este la câțiva ani până la calificarea pentru aderarea la NATO.
Dar nu a fost dispus să se aplece în fața cererii domnului Putin ca NATO să înceteze să accepte noi membri și să ofere o garanție scrisă, obligatorie, că Ucraina nu va face niciodată parte din alianța occidentală.
Opțiunile domnului Biden pentru a contracara orice mișcare militară în Ucraina în zilele următoare sunt limitate.
El a spus în repetate rânduri că nu va permite forțelor americane să lupte în Ucraina.
Dar nu există nicio garanție că conflictul nu se va răspândi peste granițele Ucrainei.
Europa se îngrijora pentru refugiații care ar putea fugi dintr-o democrație modernă, deși plină de corupție, al cărei președinte, Volodymyr Zelensky, s-a aflat sâmbătă la München, pledând ca NATO să-și deschidă porțile țării sale – și astfel să o apere.
Oficialii de securitate națională ai domnului Biden au avertizat utilitățile americane, băncile și alte companii să-și întărească rețelele împotriva a ceea ce se tem că va fi un val de atacuri cibernetice și ransomware de origine rusă, despre care au avertizat public că ar putea fi declanșate ca reacție la sancțiuni.
În timp ce acțiunile domnului Biden de luni seara au fost reținute, administrația sa a denunțat decizia Rusiei ca o încălcare a regulilor care guvernează ordinea globală.
Într-o declarație, Jen Psaki, secretarul de presă al Casei Albe, a numit mișcarea domnului Putin o „încălcare flagrantă a angajamentelor internaționale ale Rusiei”.
Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a numit acțiunea o încălcare a statutului organizației sale.
Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite a organizat o ședință de urgență luni noaptea târziu, în care Statele Unite și aliații săi au denunțat acțiunile Moscovei, dar Rusia are drept de veto în acest organism, asigurând că ar putea bloca orice acțiune.
Într-o declarație comună, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au scris că Uniunea Europeană va „reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal” și că „își reiterează neclintit sprijinul pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional.”
Oficialii Casei Albe au spus că Biden a vorbit cu Zelensky timp de aproximativ 35 de minute după discursul lui Putin.
Dna Psaki nu a oferit detalii despre apel, dar a spus că Statele Unite „continuă să se consulte îndeaproape cu aliații și partenerii, inclusiv cu Ucraina”.
Decizia domnului Biden de a opri sancțiunile integrale – deocamdată – a venit în momentul în care voci din spectrul politic au cerut luni Statelor Unite și aliaților săi europeni să declanșeze acum măsurile economice amenințătoare asupra Moscovei, înainte ca domnul Putin să-și extindă controlul dincolo de regiunea Donbas, din estul Ucrainei.
„Decizia domnului Putin ar trebui să fie primită imediat cu sancțiuni puternice de a distruge rubla și de a zdrobi sectorul petrolului și gazelor rusești”, a scris pe Twitter senatorul Lindsey Graham, republican al Carolinei de Sud și un vechi adversar al Rusiei, la scurt timp după ce președintele rus a încheiat remarcile lui.
Chiar și aliații apropiați ai domnului Biden, cum ar fi senatorul Chris Coons, democratul din Delaware cu care se consultă frecvent președintele, în probleme de politică externă, au declarat luni seară că a început momentul de a lovi Rusia cu sancțiuni economice.
„Timpul pentru a lua măsuri, pentru a impune costuri semnificative președintelui Putin și Kremlinului începe acum”, a spus el într-o declarație emisă în timpul vizitei în țările NATO din Europa de Est.
El a spus că dl Putin „a arătat clar că intenționează să invadeze în continuare Ucraina într-un efort flagrant de a retrasa granițele Europei de Est, conform capriciilor Moscovei”.
Michael A. McFaul, care a fost ambasadorul președintelui Barack Obama în Rusia, l-a îndemnat și pe domnul Biden și aliații Statelor Unite să nu aștepte.
„Să fim clari, acest act este o invazie a țării suverane a Ucrainei”, a scris el pe Twitter.
„Occidentul trebuie să reacționeze cu forță, nu „proporțional” și să pună în aplicare întreaga gamă de sancțiuni pe care le-au promis.”