Miza de acum, pentru Putin

Răspunzând invitației telefonice a jurnalistului Ioan Korpos am comentat – din Vrancea, prin Skype – evoluția situației de pe Frontul de Est.

Am semnalat, celor interesați de subiect, că azi, timp de 80 de minute, cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron au discutat cu șeful statului rus și i-au cerut o încetare imediată a focului și o retragere a trupelor ruse.

Ambii l-au îndemnat pe Putin să se angajeze în negocieri directe serioase cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt luptei.

În principiu, președintele rus s-a declarat deschis spre asemenea negocieiri, dar nu a precizat nivelul lor.

Cel mai probabil vom asista la o lungă vară fierbinte, cu sorți schimbători ai luptelor, de vreme ce Danemarca a trimis rachete Harpoon, care lovesc nave inamice aflate pe mare, la o distanță maximă de 240 kilometri și Statele Unite au expediat Ucrainei 100 de obuziere M777, dintre care peste 80 au tras deja asupra inamicului.

Miza de acum, pentru Putin, care va împlini pe 7 octombrie vârsta de 70 de ani, este o nouă hartă extinsă a teritoriilor ce vor fi anexate la Federația Rusă,
precum republicile Donețk și Lugansk, cu granițele împinse spre vest și ulterior statalitățile înființabile în sudul Ucrainei, ce vor avea, probabil, drept capitale orașele Herson și Zaporojie, cu frontierele extinse spre nord.

zzzz

~