INSIDER / Biden : obiectivul lui Putin de a slăbi NATO, prin invadarea Ucrainei s-a inversat spectaculos

Președintele Joe Biden, într-un nou interviu acordat Associated Press, a declarat că obiectivul președintelui rus Vladimir Putin, de a preveni expansiunea NATO prin invadarea Ucrainei a avut un obiectiv contrar.

6

„Motivul pentru care Putin a spus că va intra a fost pentru că nu a vrut ca ei să intre în NATO”, a spus Biden. „El a vrut un fel de finlandizare a NATO. În schimb, a obținut o NATO-izare a Finlandei”.

Finlandizarea este un termen care se referă la starea relațiilor dintre Finlanda și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

În acea epocă, Finlanda a fost de acord să rămână neutră și nealiniată din punct de vedere militar, în schimbul promisiunii URSS, vecinul său dominant, ca să nu o invadeze.

Finlandezii și sovieticii au purtat un război scurt, dar brutal în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, cunoscut sub numele de Războiul de Iarnă, care a făcut ca Finlanda să piardă o bucată semnificativă din teritoriul său.

Finlanda dorea să evite o altă invazie și să-și mențină suveranitatea, motiv pentru care a fost de acord să rămână neutră.

Acestea fiind spuse, Moscova a avut o influență semnificativă asupra politicii Helsinki, pe parcursul acelei perioade.

Finlanda a devenit o țară parteneră NATO după prăbușirea Uniunii Sovietice, dar nu a ajuns să urmărească statutul de membru cu drepturi depline.

Dar războiul neprovocat al Rusiei din Ucraina a schimbat rapid acest lucru, iar Finlanda – alături de Suedia, o altă țară neutră din punct de vedere istoric – a trecut să se alăture NATO.

Alianța lucrează acum pentru a adăuga țările nordice în rândurile sale, dar obiecțiile Turciei au blocat procesul.

Orice decizie privind extinderea NATO necesită acordul unanim al tuturor membrilor actuali, care se angajează că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor.

În perioada premergătoare invaziei Ucrainei, Kremlinul a cerut Occidentului să fie de acord cu diferite garanții de securitate.

Aceasta a inclus interzicerea permanentă a Ucrainei și Georgiei – o altă fostă republică sovietică pe care Rusia a invadat-o în istoria recentă – de la aderarea la NATO.

Alianța a respins ferm această cerere, susținând că politica sa de uși deschise nu este negociabilă.

Finlanda și Suedia urmăresc aderarea la NATO – este unul dintre exemplele cele mai semnificative ale modurilor în care invazia Ucrainei de către Rusia a fost contracarată împotriva voinței Putin.

Dar asta nu înseamnă că războiul nu a fost dur și pentru Occident, care s-a reunit rapid pentru a impune sancțiuni dure Moscovei, ca răspuns la invazie.

Consecințele economice ale conflictului au ridicat semne de întrebare, dacă alianța occidentală poate menține voința politică de a-și continua sprijinul pentru Kiev și pedepsele împotriva Moscovei.

Războiul a provocat o criză globală a petrolului, iar creșterea prețurilor la gaze – pe lângă inflația ridicată – a pus presiune asupra lui Biden, cu mandate la orizont la sfârșitul acestui an.

Dar, în interviul acordat Associated Press, președintele a spus că consecințele sprijinirii Kievului au meritat.

„Benzina a crescut… 1,25 dolari imediat” când „a început războiul lui Putin”, a spus Biden, adăugând: „Am spus clar, ajutând Ucraina și organizând NATO pentru a ajuta Ucraina, că acest lucru va costa… o să fie un preț de plătit pentru asta.”

„Acest lucru nu va fi gratuit”, a spus Biden, dar a adăugat că „opțiunea de a nu face nimic a fost mai rea” și ar fi semănat „haos în Europa”.

„Ce se întâmplă dacă cea mai puternică putere, NATO, o structură organizatorică pe care am pus-o împreună, s-a îndepărtat de agresiunea rusă a peste 100.000 de militari, care mărșăluiau peste graniță pentru a încerca, să ocupe și să distrugă o cultură a unui întreg popor? Ce, atunci, apoi ce se întâmplă? Ce se întâmplă în continuare? Ce facem în continuare?” Biden a spus, sugerând că, dacă Occidentul nu ar fi intensificat sancțiunile, atunci ar fi crescut șansele ca Rusia să vizeze alte țări din regiune.

Biden a sugerat, de asemenea, că rămânerea în așteptare, în timp ce Rusia a invadat ar fi trimis Chinei semnale periculoase despre Taiwan, precum și Coreea de Nord în ceea ce privește ambițiile sale nucleare.

“Am făcut politică externă toată cariera mea. Sunt convins că dacă am lăsa Rusia să acționeze și pe Putin, el nu s-ar opri”, a spus Biden.

~