✍️ Așa cum am anticipat primul, la numeroase posturi de televiziune…

✍️

Așa cum am anticipat primul,
la numeroase posturi de televiziune,
Turcia a renunțat la obiecțiile
privind intrarea Finlandei și Suediei în NATO!

Associated Press a anunțat, cu o oră în urmă, faptul că Turcia a fost de acord marți să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei și Finlandei la NATO, o lumină într-un impas care întuneca summitul liderilor de la Madrid, pe fondul celei mai grave crize de securitate a Europei din ultimele decenii, declanșată de războiul din Ucraina.

După discuții urgente la nivel înalt, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a declarat că „acum avem un acord, care deschide calea pentru aderarea Finlandei și Suediei la NATO”.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat Suedia și Finlanda să renunțe la statutul lor de țări nealiniate de mult timp și să solicite aderarea la NATO.

Dar președintele turc Recep Tayyip Erdogan a blocat mișcarea, insistând ca perechea nordică să-și schimbe poziția față de grupurile rebele kurde, pe care Turcia le consideră teroriști.

Președintele finlandez Sauli Niinistö a declarat că liderii celor trei țări au semnat un acord comun, după discuțiile de marți.

Turcia a spus că a „obținut ceea ce își dorea”, inclusiv „cooperarea deplină… în lupta împotriva” grupărilor rebele.

Acordul vine la deschiderea unui summit crucial, dominat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Președintele Joe Biden și alți lideri NATO au sosit la Madrid pentru un summit, care va stabili cursul alianței pentru următorii ani.

Summitul a început cu o cină a liderilor, una găzduită de regele Spaniei Felipe al VI-lea, la Palatul Regal din Madrid, din secolul al XVIII-lea.

9

ÎN FOTOGRAFIE:

Președintele Joe Biden și prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, sosesc pentru a vorbi la Palatul Moncloa, din Madrid, marți, 28 iunie 2022.

Biden va participa și la summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord de la Madrid. (Foto AP/Susan Walsh)

28/06/2022 – 23:30

~