F-16 americane pentru Ucraina? Ion Petrescu: Pregătirea piloților ucraineni se va face, dar SUA nu se vor grăbi să transfere avioanele

În ceea ce privește tehnica de luptă furnizată de aliați Ucrainei a existat inițial o reținere, nu s-a dorit provocarea de către NATO a Federației Ruse. Aceste noi sisteme de armament, inclusiv cele de artilerie cu rachete de înaltă mobilitate HIMARS au făcut diferența specifică și au lovit în adâncimea dispozitivului militar rusesc (…) Dar nu e suficient. Ucrainei îi trebuie o forță care nu doar să reziste la ofensiva rusă, dar să treacă la contraofensivă. Pentru acest lucru are nevoie de militari bine instruiți și armament. Vom vedea dacă se va trece la următoarea fază întrucât Ucraina cere dotarea sa inclusiv cu avioane vechi de tip MiG, în așa fel încât Forțele Aeriene să aibă capacitatea să susțină contraofensiva.

Nu m-aș pripi cu un răspuns în ceea ce privește livrarea de F-16. Pregătirea piloților se va face pentru că ea nu deranjează pe nimeni. Și pentru că simulatoarele sunt pe teritoriul american. Eventual pregătirea pe același tip de avion ar putea continua pe teritoriul Germaniei. Însă nu cred că președintele Joe Biden se va pripi cu dotarea cu avioane F-16, pentru ca acțiunea să nu fie considerată o provocare în sensul participării efective a SUA la conflictul din Ucraina.

TEXTUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI.

~