Când vorbim de teritoriul României vorbim de TERITORIUL NATO
✍️ Într-o intervenție telefonică solicitată de Antena 3, am semnalat, în emisiunea prezentată de jurnalista Mădălina Mihalache, câteva repere orientative.
Solicitarea a fost generată de declarația actualului ministru român al apărării, conform căreia nu exclude ipoteza ca România să aibă, în viitor, porțiuni de graniță cu Rusia.
În comentariul meu am remarcat:
I. Ministrul apărării naționale, indiferent de persoana care ocupă această funcție, beneficiază, în fiecare dimineață, de date specifice furnizate de Direcția Generală de Informații a Armatei, care are ofițeri foarte bine pregătiți, capabili să ofere indiciile utile formulării unor evaluări adecvate realităților de pe Frontul de Est și luării unor decizii adecvate.
II. Pentru a declanșa o ofensivă din sudul Ucrainei spre Buceag și Republica Moldova, Rusia are nevoie de un număr mai mare de divizii, decât acela pe care îl are acum în zona Herson.
III. Dacă luăm ca reper luna septembrie, atunci pe 11 vor avea loc alegeri în Federația Rusă, în 15 districte, și tot atunci este posibil să fie proclamate republicile separatiste Herson și Zaporojie, cu capitalele în orașele deja menționate.
IV. Pentru Republica Moldova există o soluție transatlantică, de apărare a granițelor sale.
V. Când vorbim de teritoriul României vorbim de TERITORIUL NATO,
care acum este efectiv apărat – în situația unei surprinderi strategice, prin agresarea unui stat membru al Alianței – de 80 de avioane de luptă, gata de acțiune în orice moment, 120.000 de militari cu pregătire de luptă ridicată, din cei peste 300.000 stabiliți la ultimul Summit al NATO – și de bombardierele strategice americane B 52, sosite deja în Marea Britanie.