A fi membru al comunității transatlantice

✍️

Sobra jurnalistă Nadia Ciurlin a optat pentru un brainstorming aparte, la care a invitat un diplomat de talia lui Victor Boștinaru și pe cel ce a scris aceste rânduri.

14

În cadrul emisiunii de televiziune difuzată în direct de B1TV a fost abordat șocul emoțional generat de ceea ce ucrainenii susțin că ar fi descoperit – o groapă comună, cu 440 de trupuri, în pădurea de lângă orașul Izium, care avea 45.884 de locuitori în 2021.

Am semnalat că totuși sursa informației este una singură și că jurnaliștilor profesioniști le trebuie și cel puțin alte două surse, ce ar putea fi constituite din experții străini care vor poposi la groapa de la Izium, pentru a trage o concluzie finală.

16

A fost abordat și rolul ponderator al Chinei conduse de Xi Jinping și am reamintit celor interesați de subiect, că această țară nu a livrat ajutorul militar sperat de președintele Putin, pentru a nu fi supusă unor sancțiuni occidentale, în primul rând celor ce ar fi putut fi generate de Statele Unite ale Americii.

Apropo de o imagine finală cu Putin – comentată în condițiile în care întrebarea firească este cine pe cine manipulează – am afirmat că deși președintele rus a fost pus în situația jenantă de a aștepta, în Uzbekistan, succesiv, alți omologi din ex-republici sovietice socialiste, în fotografia prezentată pe micul ecran, în ultimele minute ale emisiunii, liderul de la Kremlin era lângă aliatul belarus, râzând, mesajul subliminal fiind că este egalul interlocutorilor de acolo.

Deși a fost anunțată nu a mai existat timp pentru comentarea afirmației lui Andrei Marga, filozof, politolog și om politic român, profesor universitar, ex-ministru de externe al României în mai-august 2012, ministru al educației în 1997-2000, rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj între anii 1993-2004 și 2008-2012, laureat al premiului Herder în anul 2005.

După cum se știe conaționalul Andrei Marga a reamintit autorităților de la noi și de la Kiev că Bucovina de Nord a aparținut României regale, în perioada interbelică și această semnalare survine la patru zile după ce Polonia a anunțat că va cere Germaniei reparații pentru al Doilea Război Mondial, după cum specifica partidul de guvernământ de la Varșovia.

O comisie parlamentară a fixat suma la 1,3 trilioane de euro, care este aproximativ aceeași în dolari și echivalentă cu între două și trei bugete anuale ale guvernului federal german.

A fi membru al comunității transatlantice înseamnă și faptul că atunci când se cuvine să li se reamintească unor terți că generozitatea tradițională românească nu determină uitarea dramelor naționale generate de ultima conflagrație mondială.

Mulțumesc frumos producătoarei Gabriela Drumea, de la B1TV, pentru invitația la această emisiune realizată cu aplomb de riguroasa jurnalistă Nadia Ciurlin .

~