Alianța are reguli clare de primire, pe care Ucraina nu le îndeplinește

✍️La invitația producătoarei Roxana Irimia Buluc – căreia îi mulțumesc frumos pentru atenție – am revenit în modernul studio de televiziune de la Euronews. România, în emisiunea extrem de bine pregătită de jurnalistul Claudiu Popa, prin Zoom fiind contactat și profesorul Sergiu Mișcoiu.

4

Dincolo de comentariile complementare privind violul geopolitic comis de Kremlin, prin anexarea forțată a oblast-urilor Lugansk, Donețk, Zaporojia și Herson – unele doar parțial aflate sub controlul trupelor ruse – am afirmat, în cunoștință de cauză, că solicitarea Ucrainei de a adera la NATO o fi sublimă pentru opinia publică internă ucraineană, dar Alianța are reguli clare de primire, pe care Kievul nu le îndeplinește, trupele sale fiind în conflict, pe Frontul de Est, cu forța expediționară agresoare rusă.

8

Am reamintit celor interesați că România a fost condiționată, la intrarea în NATO, de reglementarea raporturilor bilaterale cu taman Ucraina – și nu putem spune azi că liderii de atunci ai României au dat dovadă de înțelepciune 100%, conformă cu interesul național real al acelui moment.
Ucraina, pe termen scurt și mediu NU îndeplinește criteriile de a intra în Alianță.

NOTA BENE:

Înainte de emisiune am pășit pe holul unde se află birourile echipei acestei promițătoare televiziuni și am văzut la ora târzie, în fața computerelor, pe mulți dintre jurnaliștii și tehnicienii tineri de la euronews.ro
M-a cuprins nostalgia după clipele când seara mă prindea, alături de coechipieri precum Ion Sofronie și Corneliu Popa – aflați și ei la tehnoredactarea ziarului armatei, editat și atunci și acum, de trustul de presă pe care am avut onoarea să îl conduc opt ani de zile.
Dar life is life și viața merge mai departe.

~