În Ucraina, mai este mult până departe…

✍️La sugestia asistentei de producție, de la B1TV, domnița Ruxandra Florea, am avut o intervenție telefonică în emisiunea prezentată, cu calm, de doamna Luiza Cergan.

Am comentat faptul că președintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri guvernului său să preia operațiunile la cea mai mare centrală nucleară din Europa, din regiunea Zaporojie, anexată Rusiei, din sudul Ucrainei.

1

„Guvernul se va asigura că instalațiile nucleare de la centrală… sunt integrate ca proprietate federală”, se arată în ordinul executiv.

Centrala este ocupată de forțele Moscovei din martie și este aproape de linia frontului.

Este o retorică tipică Rusiei, bună poate pentru a impresiona opinia publică internă, informată constant, în mod unilateral, dar care nu poate impresiona opinia publică internațională, chiar dacă Vladimir Vladimirovici Putin împlinește mâine 70 de ani și se confruntă cu situația dură în care statele membre ale comunității transatlantice sprijină în continuare lupta Ucrainei pentru existență statală independentă.

Soluția lucidă o constituie începerea negocierilor dintre Kiev și Moscova, fără excluderi copilărești – de genul negocierilor diplomatice fără Putin, cum clama dogmatic președintele ucrainean – și cu necesara participare a SUA, UE și chiar a Chinei de azi.

Pe Frontul de Est armata ucraineană înaintează, cea rusă a adus mulți mobilizați, mor oameni, dar mai este mult până departe, respectiv până la întrezărirea porumbelului păcii.

~