“NATO este solidară cu Aliatul nostru Türkiye, iar desfășurarea acestor adăposturi va ajuta la salvarea de vieți. “

NATO

Aliații sunt de acord
să desfășoare adăposturi semipermanente complet echipate în Türkiye,
pentru a ajuta la găzduirea persoanelor strămutate în urma cutremurelor devastatoare.

Comandantul suprem aliat al NATO în Europa,
generalul Christopher G. Cavoli, va conduce efortul.

16

Secretarul general Jens Stoltenberg a salutat decizia, spunând:

❝NATO este solidară cu Aliatul nostru Türkiye, iar desfășurarea acestor adăposturi va ajuta la salvarea de vieți.

Aliații și partenerii NATO oferă sprijin substanțial eforturilor de ajutorare și vom continua să facem tot ce ne stă în putință, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie.❞

Adăposturile sunt utilizate în mod normal de NATO, ca un complex de cartier general dislocabil pentru exerciții și operațiuni.

Acestea pot fi echipate cu o serie de facilități, inclusiv încălzire, generatoare de energie și zone de tratament medical.

Autoritățile militare ale NATO explorează acum cele mai bune opțiuni de logistică și transport, precum și termenele pentru desfășurare.

Această capacitate este menținută de Agenția de Sprijin NATO (NSPA) și este stocată la Centrul Operațional de Sud din Taranto, Italia.

Odată instalată, această capacitate semi-permanentă va completa corturile pentru iarnă deja furnizate de aliați și parteneri.

Mii de persoane de intervenție în caz de urgență, din peste 20 de Aliați NATO și 30 de țări partenere, inclusiv Finlanda și Suedia invitate, sunt acum implicați în eforturile de ajutorare.

Aceasta include furnizarea de echipe de căutare și salvare cu câini de salvare, pompieri și echipe de inginerie structurală, personal medical și materiale și experți în seism.

Sprijinul este oferit prin Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre (EADRCC), care este principalul mecanism civil de răspuns al Alianței în zona euro-atlantică.

Centrul este activ pe tot parcursul anului, este operațional 24/7 și implică toți Aliații NATO și țările partenere.

Funcționează ca un sistem de compensare pentru coordonarea atât a cererilor, cât și a ofertelor de asistență, în special în cazul dezastrelor naturale și provocate de om.

~