Ucraina retrage tancurile Abrams furnizate de SUA, de pe linia frontului, din cauza amenințărilor cu dronele rusești

WASHINGTON (AP) — Ucraina a lăsat deoparte tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA pentru moment în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul rusesc cu drone le-a îngreunat operarea fără să fie detectate sau să fie atacate, au afirmat doi oficialii militari pentru Associated Press.
SUA. a fost de acord să trimită 31 de Abrams în Ucraina în ianuarie 2023, după o campanie agresivă de luni de zile a Kievului, susținând că tancurile, care costau aproximativ 10 milioane de dolari bucata, erau vitale pentru capacitatea sa de a sparge liniile rusești.
Dar câmpul de luptă s-a schimbat substanțial de atunci, în special prin utilizarea omniprezentă a dronelor de supraveghere rusești și a dronelor vânători-ucigașe. Aceste arme au îngreunat eforturile Ucrainei să protejeze tancurile, atunci când sunt detectate rapid și vânate de dronele sau cartușele rusești.
Cinci dintre cele 31 de tancuri au fost deja pierdute în urma atacurilor rusești.
Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă ucrainean înseamnă că „nu există un teren deschis, pe care să poți trece cu mașina fără teama de a fi detectat”, a declarat un oficial înalt al apărării joi reporterilor.
Oficialul a vorbit cu condiția anonimatului, pentru a oferi o actualizare despre sprijinul SUA VU armament pentru Ucraina, înainte de reuniunea de vineri a Grupului de Contact pentru Apărare din Ucraina.
articolul original este aici.

~