Xi și Blinken fac schimb de mici semne din cap, pentru un decalaj mare

SUA. secretarul de stat și liderul chinez au încheiat discuíții de reconciliere la Beijing.
Dar nu a existat nicio modificare sau ascundere a diferențelor de bază ale guvernelor lor.
Zonele în care Statele Unite și China pot lucra împreună par să se micșoreze rapid, iar riscurile de confruntare cresc.
Dar vineri a fost clar că ambele țări încearcă să salveze ceea ce pot.
Păstrarea unei oarecare aparențe de cooperare – și dificultatea de a face acest lucru – a fost în centrul întâlnirii dintre secretarul de stat Antony J. Blinken și liderul Chinei, Xi Jinping, vineri la Beijing.
A fost cel mai recent efort al rivalilor de a menține comunicațiile deschise, chiar dacă disputele escaladează privind comerțul, securitatea națională și fricțiunile geopolitice.
Oficialii din ambele țări au declarat că au făcut progrese pe câteva fronturi mai mici, pragmatice, inclusiv stabilirea primelor discuții dintre SUA și China privind inteligența artificială în săptămânile următoare.
Ei au mai spus că vor continua să îmbunătățească comunicațiile dintre armatele lor și să crească schimburile culturale.
Dar în ceea ce privește aspectele strategice fundamentale, fiecare parte nu avea puține speranțe de a o muta pe cealaltă și păreau să fie precaute cu privire la posibilitatea de a aluneca într-un nou conflict.
China a acuzat Statele Unite că lucrează pentru a-i înăbuși progresul tehnologic și a încercui interesele chineze în Pacific.
Administrația Biden este profund îngrijorată de faptul că exporturile chineze ieftine pun în pericol locurile de muncă din SUA și amenință cu mai multe sancțiuni împotriva Chinei, dacă Beijingul nu își retrage sprijinul față de Rusia în războiul său din Ucraina.
„Rusia s-ar lupta să-și susțină asaltul asupra Ucrainei fără sprijinul Chinei”, a spus dl. Blinken a spus vineri la o conferință de presă înainte de plecare. „Am spus clar că dacă China nu abordează această problemă, o vom face”.
Domnul. Blinken a spus că a presat China să ia măsuri suplimentare pentru a opri fluxul de materiale folosite pentru a produce fentanil, inclusiv urmărirea penală a celor care vindeau substanțe chimice și echipamente.
El a spus că problema TikTok – platforma de socializare deținută de China, care se confruntă cu un potențial S.U.A. de interzicere în S.U.A., în nouă până la 12 luni, în temeiul unei legi adoptate în această săptămână – nu s-a discutat.
ARTICOLUL ORIGINAL ESTE AICI.

~