ALEGERILE PREZIDENȚIALE DE PESTE PRUT

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană (UE),
inițiat de șeful statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeași zi, 20 octombrie 2024, a anunțat președintele Parlamentului Igor. Grosu, pe 18 aprilie.
Curtea Constituțională a aprobat în aceeași zi decizia de modificare a Constituției printr-un referendum public, inițiat oficial de partidul președintelui Sandu, PAS, a informat G4media.ro.
Ambele voturi, pentru președinte și pentru aderarea țării la UE, sunt esențiale pentru dezvoltarea viitoare a țării, într-o țară în care partidele pro-ruse și candidații la președinție se bucură încă de un sprijin relevant în rândul alegătorilor.
Momentul celor două scrutine este esențial. În timp ce alegerile generale sunt de așteptat să genereze o situație politică complicată anul viitor, președintele Maia Sandu se bucură de un sprijin puternic, iar prezența mare așteptată la alegerile prezidențiale poate ajuta la validarea referendumului (care are nevoie de sprijinul majorității alegătorilor înscriși) .
Președintele Sandu a efectuat vizite ample în toată țara, chiar și în regiunea pro-rusă Găgăuzia, în ultimele săptămâni pentru a întâlni electoratul – o îmbunătățire semnificativă a strategiei președintelui care s-a concentrat până acum pe relațiile internaționale. Reformele lente și ambigue ale justiției și situația economică complicată au afectat în cea mai mare parte sprijinul pentru partidul de guvernământ, PAS, dar pot afecta și credibilitatea președintelui.
Cel mai recent sondaj, realizat de CBS Research, dezvăluie însă un sprijin puternic pentru partidul de guvernământ din Moldova.
Sondajul, comandat de WatchDog și publicat pe 16 aprilie la Chișinău, arată că
la referendumul pentru aderarea la Uniunea Europeană, 56,5% dintre alegători ar vota pentru acesta, în timp ce doar 25,2% ar fi împotrivă.
Prezența la vot este deci critică pentru validarea referendumului.
În cazul alegerilor prezidențiale, președintele Maia Sandu conduce de departe (cu 35,1% dintre cei chestionați) principalul ei contestator, fostul președinte pro-rus Igor Dodon (15,8%). Nu toate sondajele recente sunt însă atât de pozitive.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare,
patru partide au șanse mari să depășească pragul electoral –
PAS (actualul partid pro-european de guvernământ) cu 41,6% din voturi,
PSRM (partidul lui Dodon) cu 22,6%,
Chance (partidul în urmă). care este al oligarhului pro-rus fugar Ilan Shor) cu 8,5%,
iar PCRM (comuniștii fostului președinte Vladimir Voronin), cotați cu 6,8%.
Din nou, sondajul a indicat printre cele mai mari scoruri pentru partidul pro-UE PAS.
În cazul alegerilor parlamentare, aproape 72% dintre alegători au prezentat opțiunea de vot,
7% au declarat că nu vor participa la alegeri,
iar alții s-au declarat indeciși sau nu au vrut să răspundă.
Originalul aici.

~