OPOZIȚIA PRO-MOSCOVA DIN REPUBLICA MOLDOVA SE REORGANIZEAZĂ…

Partidele de opoziție, care critică poziția pro-europeană a președintelui Maia Sandu și-au unit forțele la Moscova, formând un bloc pre-electoral, cu ambiția de a câștiga viitoarele alegeri prezidențiale și un referendum esențial privind aderarea la UE.
Numit Alianța „Victoriei”,
blocul se unește în jurul figurii controversate a lui Ilan Shor, un proeminent magnat pro-rus condamnat, în lipsă, pentru fraudă masivă.
Ancorată de lideri din Găgăuzia pro-rusă, alianța încearcă să tragă un nou curs pentru Moldova, punând la îndoială viabilitatea aspirațiilor țării la UE.
La o adunare la un hotel din Moscova,
Ilan Shor a denunțat agenda de integrare a UE ca fiind o fantomă distructivă, pledând în schimb pentru legături mai strânse cu Rusia și organizațiile regionale aflate sub influența Moscovei.
Evghenia Guțul, guvernatorul Găgăuziei, s-a făcut ecou la sentimentele lui Shor, subliniind misiunea blocului de a proteja independența Republicii Moldova și de a stabili relații amiabile cu Rusia.
Formarea blocului de la Moscova a fost condamnată rapid din partea guvernului Maiei Sandu, ministrul Infrastructurii, Andrei Spinu, acuzând opoziția că se aliniază la Kremlin.
Remarcile lui Spinu subliniază caracterul controversat al peisajului politic al Republicii Moldova, marcat de viziuni divergente asupra traiectoriei viitoare a țării.
„Toată țara i-a văzut pe acești trădători ai națiunii la Moscova”, a scris Spinu pe Facebook.
Pentru Președintele Sandu, influența Rusiei și corupția înrădăcinată reprezintă provocări formidabile la adresa aspirațiilor Moldovei de integrare europeană.
Cu planurile de a organiza un referendum privind aderarea la UE concomitent cu alegerile prezidențiale din octombrie, Sandu își propune să navigheze în Moldova către un viitor european, în ciuda opoziției tot mai mari din partea fracțiunilor pro-ruse.
În timp ce Moldova se confruntă cu viziuni concurente pentru viitorul său, apariția Alianței „Victoriei” semnalează o schimbare seismică în dinamica politică a țării, pregătind scena pentru o bătălie electorală aprig disputată.
Pe un fundal de tensiuni geopolitice și diviziuni interne, Moldova se află la o răscruce, sfâșiată între căi divergente spre integrare sau aliniere cu Rusia.
Articolul original este aici.

~