GENERALUL IOAN SORIN – DORIT ÎN FRUNTEA STATULUI MAJOR GENERAL

Generalul_Henri_Bentegeat_si_generalul_Ioan_Sorin

Un sondaj postat pe acest blog, dedicat comunităţii militarilor activi şi în rezervă, a avut drept întrebare cheie interogaţia:

CINE MERITĂ SĂ PREIA COMANDA STATULUI MAJOR GENERAL LA 31 DECEMBRIE 2010?

76% dintre cititorii care au votat au optat pentru generalul IOAN SORIN.

Un profesionist militar exilat la Bruxelles, de actualul înstelat din fruntea S.M.G., amiralul Marin Gheorghe. Conaţionalul care mai are doar o lună până se va alătura pensionarilor militari. Asta dacă nu se va întâmpla o minune. Cum ar fi menţinerea sa în activitate, cu gradul actual, de amiral, sau cel următor de… mareşal şi numit consilier pe probleme de securitate naţională la Palatul Cotroceni, în locul lui Iulian Fota, căruia i se va încredinţa un post pe măsura abilităţilor dovedite până acum. Ca să tacă. Public.

Aveţi dreptate! Un sondaj publicistic, postat pe blogul citit de o mână de oameni, printre care şi colegii de la Direcţia Comunităţii Informative este cel mult o frecţie la piciorul de lemn din cabinetul şefului statului român, între două hohote de râs, deja proverbiale.

“Pe surse”, trei la număr, am aflat că tacit se obiectează la propunerea generalului Ioan Sorin în postul suprem din Armata României cu replica că a fost simpatizat de preşedintele Emil Constantinescu. Şi ce este rău în asta? Bine. Trăim în ţara pretextelor. Care dacă nu există se pot inventa. Şi dacă sunt se pot amplifica.

Probabil că la nivelul şefului statului există preocuparea de a aduce în posturi cheie doar oameni fără coloană vertebrală. Preferabili cu fustiţe. Şi cosiţe. Blonde.

Numai că armata nu este un minister al turismului, unde poate încăleca un tanc, nu un bidiviu, orice purtător de beretă. “Am înţeles!”, “Să trăiţi!”, “Ordonaţi!” rosteşte tare şi cu forţă orice cadet, din academiile militare de la Bucureşti, Sibiu, Braşov şi Constanţa. Da, dar…

Dar experienţă reală, de conducere a trupelor în teatrele de operaţii, au doar câţiva generali activi. Şi cea mai completă, recunoscută şi respectată o are generalul Ioan Sorin.

Un militar cu prestanţă, care nu se ascunde în birou de oamenii care-i cer sprijinul.

Un general care nu se agită, când este pus în faţa imprevizibilului.

Un comandant care inspiră încredere trupelor. Prin calităţi admirate şi de rivalii săi.

Ar fi timpul ca preşedintele României, comandantul constituţional al Armatei Naţionale să reinstituie MERITOCRAŢIA în mediul militar.

Printr-o simplă numire. A unui om în faţa căruia orice profesionist militar să ia poziţia de drepţi din respect.

Un respect profesional umilit acum de impostură.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~