STRATEGIA DE IEŞIRE DIN AFGANISTAN

După cum se ştie, la recenta reuniune a liderilor statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, preşedintele afgan Hamid Karzai nu doar a fost un invitat primit cu interes justificat, ci şi protagonistul momentului protocolar de semnare a unui acord de parteneriat de securitate, pe termen lung, cu NATO.

În acest mod, ţările aliate au manifestat sprijinul lor pentru strategia de ieşire a trupelor proprii, din Afganistan, prin transferarea, la finele anului 2014, către forţele militare afgane, a conducerii operaţiunilor militare contra talibanilor.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a declarat că talibanilor nu li se va oferi şansa de a aştepta ca forţele străine să părăsească regiunea, deoarece Alianţa va rămâne profund angajată în pacificarea teatrului de operaţiuni afgan. Mai concret, afirma Rasmussen, aliaţii vor rămâne acolo „atâta timp cât este necesar.”

Delegaţia condusă de preşedintele afgan a purtat mai bine de câteva ore discuţii cu liderii NATO. Apoi, în faţa trimişilor speciali ai presei, veniţi din toată lumea, Hamid Karzai şi Anders Fogh Rasmussen au semnat documentul de reglementare a parteneriatului stabilit de aliaţi cu Afganistanul, care detaliază condiţiile de angajare a forţei expediţionare a NATO în anii următori.

Astfel, a fost stabilită o perioadă de tranziţie, care începe din iulie 2011, până la finele anului 2014, când se speră că operaţiunile militare aliate se vor termina.

Documentul semnat de Karzai la Lisabona are un efect disuasiv, deoarece stipulează clar, pentru toate facţiunile implicate în conflictul intern afgan, că nu va fi vorba de un sfârşit al implicării Alianţei în această ţară. Dimpotrivă. Interesul Occidentului pentru stabilitatea Afganistanului rămâne acelaşi. Deloc diminuat.

Asistenţa militară acordată ulterior armatei afgane va consolida stabilitatea în Afganistan şi după încetarea operaţiunilor militare sub comandă NATO.

La Londra, ca şi la Berlin, la Paris, ca şi la Roma, persistă, chiar şi după Summitul NATO de la Lisabona, îndoiala că termenul anunţat – anul 2014 – va putea fi respectat.

O certitudine – genul proxim – este că la finele anului menţionat, aliaţii vor avea create condiţiile necesare pentru tranziţia misiunilor de securitate internă forţelor afgane, special antrenate de instructorii NATO.

Diferenţa specifică? Transferul responsabilităţilor se va face diferit, de la o regiune la alta, în funcţie de condiţiile concrete existente pe teren. Acolo unde grupurile paramilitare ale talibanilor vor rămâne active, trupele aliate vor sprijini forţele de securitate afgane pentru anihilarea acestora.

Camp Arena soldiers pave way for brighter Kuchi future

Fiind informat că talibanii au anunţat populaţia afgană că retragerea aliaţilor este o victorie a „luptătorilor ce au dus Războiul Sfânt”, secretarul general al NATO a declarat răspicat:”un lucru trebuie să fie clar – NATO este în Afganistan pe termen lung. Noi nu vom face tranziţia responsabilităţilor militare atât timp cât partenerii noştri nu vor fi gata. Vom rămâne alături de ei, cu un rol de sprijin, după încheierea perioadei de tranziţie. Dacă inamicii Afganistanului au ideea că ei pot aştepta până noi, aliaţii, ne retragem trupele, atunci au o iluzie proastă. Vom fi prezenţi acolo atâta timp cât este necesar pentru a finaliza misiunea noastră.”

La rândul său, preşedintele Karzai a ţinut să afirme că decizia comună de a etapiza transferul controlului militar al teritoriului naţional va reda fiecărui afgan încrederea în viitorul ţării sale.

De altfel, Hamid Karzai este convins că Afganistan va deveni o ţară care va contribui, în viitor, la securitatea militară şi economică a lumii.

Extrem de demn, şeful statului afgan a mulţumit Alianţei pentru soldaţii NATO căzuţi la datorie pe pământ afgan, dar a reamintit preocuparea sa pentru pierderile de vieţi omeneşti din rândurile populaţiei civile, survenite pe timpul confruntărilor armate dintre talibani şi forţele speciale aliate.

În momentul de faţă, ISAF – Forţa Internaţională pentru Asistenţa de Securitate are un efectiv de 130.000 de militari, majoritatea fiind din armata americană .

Conform noului plan al NATO, trupele ISAF vor rămâne în Afganistan şi în 2015, precum şi în anii următori, dar cu misiuni focalizate pe instruirea şi sprijinirea, la nevoie, a forţelor armate afgane, contra facţiunilor înarmate ale insurgenţilor talibani.

După cum se vede, strategia de ieşire a trupelor aliate din Afganistan pare a fi reflectarea proverbului afgan: “Nu există nimic ieftin fără motiv şi scump fără valoare.”

ARTICOL PUBLICAT DE ARENA.MD

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~