Să nu uităm Barbarossa…

La 66 de ani distanţă, de la capitularea Germaniei naziste, în faţa Coaliţiei Naţiunilor Unite, este cazul să ne reamintim cum a fost posibil ca Wehrmachtul lui Hitler să pună în aplicare Planul Barbarossa, la care Armata Roşie, a lui Stalin, nu a putut opune decât eroismul, disperarea şi dârzenia luptătorilor copleşiţi de superioritatea numerică şi tehnică a maşinei de război naziste, comandată de generali cu o experienţă incomparabilă cu aceea a înstelaţilor sovietici.

Meritul acestor imagini, realizate de cineaşti ruşi, este acela de a fi prezentat obiectiv raportul de forţe dintre trupele germane şi cele sovietice, precum şi diferenţele calitative majore dintre tehnica de luptă cu care erau înzestraţi soldaţii lui Hitler şi cea cu care încercau să le încetinească ofensiva iniţială purtătorii steluţelor roşii.

Comentariul în limba rusă, cu titrare în limba engleză, este o probă de profesionalism al realizatorilor acestui serial, unul care reconstituie exact erorile liderilor de atunci de la Moscova, fără a recurge la o propagandă ieftină, ci la cifre comparabile, care îndeamnă la reflecţii şi concluzii pragmatice.

Înainte de a fi repurtat victoria, alături de Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, la 9 mai 1945, statul multinaţional comunist condus de Iosif Visarionovici Stalin a plătit enorm, cu zeci de milioane de vieţi nevinovate, iluzia dictatorului de la Kremlin, conform căreia prin odiosul Pact Ribbentrop-Molotov nu doar îşi va satisface poftele teritoriale, prin anexări samavolnice, precum aceea a Basarabiei, ci şi va tempera spiritul războinic a omologului de la Berlin.

Chiar dacă a savurat parada Victoriei, în Moscova, la 9 Mai 1945, Stalin nu putea şterge din memoria concetăţenilor sovietici umilirea şi dramele trăite în prima parte a războiului dus cu trupele hitleriste, datorate aroganţei şi nedorinţei lui de a acepta o realitate confirmată de tot mai desele rapoarte ale serviciului propriu de contraspionaj.

Eroii pot fi comemoraţi an de an, devenind, în timp, dintr-un şir nesfârşit de nume concrete, un număr impresionant în cartea de istorie. Dar dictatorii nu trebuie uitaţi pentru crimele comise.
Stalin fiind, din această perspectivă, la fel de odios ca şi Hitler.

EPISODUL 1:

EPISODUL 2:

EPISODUL 3:

EPISODUL 4:

EPISODUL 5:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~