Ţinte prezidenţiale pentru militarii sud-coreeni!

Pe 3 iunie a.c., Peninsula Coreea a dat un nou semnal de posibilă erupţie, nu vulcanică, ci geopolitică, prin noua declaraţie, deloc paşnică, a liderilor comunişti de la Phenian.

Conform unei proceduri practicate ani de zile, un comunicat, redactat în termeni categorici, a fost remis presei guvernamentale.
Pe această cale, Republica Populară Democrată Coreeană a ameninţat Republica Coreea, cu „acţiuni de retaliere militară”.

După cum se cunoaşte, dezunirea poporului coreean a fost pecetluită, decenii la rând, de războiul început pe 25 iunie 1950 şi finalizat pe 27 iulie 1953, prin semnarea unui armistiţiu.

De data aceasta, motivul ameninţării Nordului este o afirmaţie a unor oficiali din Sud, conform căreia militari sud-coreeni au folosit drept ţinte fotografii ale unor membri marcanţi ai familiei preşedintelui comunist Kim Jong Il, pentru şedinţe de tragere, de antrenament, în poligon, cu armamentul individual.

Pentru prima oară, este introdus în retorica belicoasă a Phenian-ului un purtător de cuvânt al Statului Major General, al armatei nord-coreene.

Asta pentru a avea mai multă greutate afirmaţia că singura cale de a soluţiona diferenţele dintre Nord şi Sud este “prin forţa armelor.”

Fraza care urmează, în comunicatul oficial, probabil că a fost dictată de Kim Jong Il, după ce a servit unul sau mai multe pahare de coniac fin:
”De acum înainte, vom lansa acţiuni majore, de represalii militare, pentru a şterge (de pe suprafaţa terestră) grupul de trădători (din Sud), care se manifestă aidoma unui accident vascular.”

Culmea ridicolului este faptul că tocmai Kim Jong Il a suferit, în trecut, un asemenea accident!

Agenţia Associated Press reaminteşte decizia preşedintelui sud-coreean Lee Myung-bak, prin care acesta a stopat ajutorul umanitar necondiţionat, pentru nord-coreeni, condiţionându-l de un minim progres în eforturile de dezarmare nucleară a regimului comunist din Nord.

LeeMyungbak
Lee Myung-back

Atunci, reacţia Phenianului a fost promptă, Lee fiind etichetat pur şi simplu „un gunoi uman” şi un trădător al ideii de reunificare naţională.

Declaraţia din 3 iunie a.c. survine după ce Seulul a recunoscut faptul că puşcaşii marini sud-coreeni şi alţi trăgători de elită au folosit pentru şedinţele de tragere, cu armamentul din dotare – după incidentele din noiembrie 2010 – fotografii ale preşedintelui comunist Kim Jong Il, ale fiului său, Kim Jong Un – probabilul succesor la conducerea Republicii Populare Democrate Coreene – şi ale tatălui lui Kim Jong Il, celebrul Kim Ir Sen.

232005A
Kim Ir Sen cu Kim Jong Il

Kim-Jong-un
Kim Jong Un

De altfel, pe 31 mai a.c., Seulul a specificat că va indica unităţilor sale militare să utilizeze, pe viitor, numai ţinte… standard.

Ironia sorţii face ca întreaga Peninsulă Coreea să fie acum o ţintă a intereselor divergente ale unei superputeri – Statele Unite – şi ale altor trei puteri, extrem de atente la evoluţiile raporturilor dintre Nord şi Sud, respectiv China, Rusia şi Japonia.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~