Cele trei exigenţe ale lui Panetta – pentru liderii Irakului

Mideast Iraq
Apus de soare pentru militarii americani dislocaţi în Irak

Douglas B. Wilson, asistentul secretarului apărării al Statelor Unite, faimosul Leon Panetta, a precizat jurnaliştilor – care îl însoţesc pe liderul Pentagonului în primul său periplu extern -,

65527613

că acesta nici nu i-a presat pe interlocutorii săi de la Bagdad, nici nu a pledat pentru ca aceştia să permită o rămânere a trupelor americane în Irak, după data stabilită iniţial pentru încheierea retragerii – 31 decembrie.

Motivul? Wilson a afirmat că şeful Departamentului Apărării/DoD vrea ca liderii Irakului să ia ei o decizie.

Paneta s-a întâlnit separat cu premierul Nouri al-Maliki

65529043

şi cu preşedintele Jalal Talabani, cu care a abordat toate aspectele relaţiilor bilaterale.

Nic593375

Interesant este detaliul conform căruia şeful DoD a abordat cu ambii interlocutori trei exigenţe clare:

1. Urgenţa numirii, de către premier, a miniştrilor apărării şi de interne.

2. Riposta necesară la creşterea numărului atacurilor organizate şi executate de elemente extremiste instruite şi dotate cu arme de Iran. Context în care secretarul apărării a fost extrem de clar în avertizarea gazdelor că ia foarte în serios protejarea trupelor SUA, pe care le are în subordine. În termeni fără echivoc, Leon Panetta a cerut lui al-Maliki şi Talabani să acţioneze energic, agresiv, împotriva acestor terorişti şi să facă tot ceea ce pot pentru ca să combată asemenea acţiuni incalificabile. Premierul şi preşedintele Irakului au replicat că atacurile menţionate sunt nu numai la adresa trupelor americane, ci şi la aceea a unităţilor militare irakiene.

3. Cea mai importantă exigenţă, de pe lista convorbirilor cu oficialii de la Bagdad a fost chestiunea paşilor următori, dezirabili în ceea ce s-a conturat a fi acum un parteneriat pe probleme de securitate.

După cum se ştie, acordul bilateral parafat în 2008 prevede ca

trupele americane să fie retrase din Irak până la finele anului în curs. În acest sens, Douglas B. Wilson a atenţionat ziariştii că:
”secretarul apărării a făcut clară poziţia că nici nu presează, nici nu pledează pentru ca trupele SUA să rămână aici şi că americanii vor continua să îşi retragă forţele conform înţelegerii convenite. Dar el atenţionat interlocutorii irakieni, că timpul luării unei decizii a expirat şi Statele Unite au nevoie să ştie dacă va fi o cerere. O asemenea solicitare trebuie făcută mai degrabă curând, decât mai târziu, deoarece aspectele logistice şi economice nu se pot inversa nici cu un cent.”

A dat Panetta un ultimatum, la această exigenţă finală?

Wilson afirmă că nu, “dar mesajul său a fost clar înţeles, că o decizie este necesară a fi luată cât mai curând.”

Cele trei exigenţe ale şefului Pentagonului reiterează probleme formulate de Casa Albă şi în alte situaţii.

Ce a obţinut liderul DoD?

Preşedintele irakian Talabani a impus un termen de două săptămâni, pentru ca factorii politici de la Bagdad să convină asupra personalităţilor care vor conduce ministerul de interne şi pe cel apărării. În plus, în acelaşi interval de timp, să se ajungă la un consens naţional privind o posibilă, sau nu, formulare a unei cereri către SUA,

ca să fie păstrat un număr de militari americani, pe teritoriul irakian, şi după 1 ianuarie 2012.

Având însă în vedere influenţa Iranului asupra deciziilor premierului irakian, este greu de crezut că, în două săptămâni, se va lua la Bagdad vreo decizie referitoare la cele trei exigenţe reamintite de Leon Panetta.

Doar şi americanii cunosc proverbul irakian:
”să crezi în Allah, dar să păstrezi strânsă lesa pe cămila proprie…”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~