Rocada de la Moscova: Putin în locul lui Medvedev
13.30 – aceasta a fost ora Moscovei când informaţia mult aşteptată, de alegători, a scurtcircuitat interesul pentru alte evenimente ale zilei de 24 septembrie 2011, precum locul unde vor cădea resturile satelitului american, după intrarea în atmosferă, sau/şi cine a tras focuri de armă la aproape 1 kilometru de locul unde oficia, în Germania, Papa de la Roma.
Medvedev l-a propus pe Vladimir Putin să candideze la preşedinţia Rusiei. Urma să rostească un lung discurs actualul premier al Rusiei.
Anunţul lui Medvedev nu face decât să indice că mult mediatizata întâlnire de pe Volga, când el era vesel şi Putin îngândurat, mereu cu un pas în urma actualului şef al statului rus, a fost doar un praf aruncat în ochii presei naţionale şi occidentale.
După cum transmite RIA Novosti, vorbind la congresul anual al partidului Rusia Unită, Dmitri Medvedev a mai precizat că este gata să facă “muncă practică în guvern.” În acest mod dezminţind atât zvonul că tandemul cu Putin nu va mai funcţiona, cât şi ipoteza că va deveni liderul Dumei de Stat. Medvedev premier – o perspectivă enunţată în cuvintele citate, una negată de presa rusă, în ultimele luni.
La complexul gigantic Luzhniki, din capitala rusă, Medvedev a rostit cuvintele care au împietrit feţele tinerilor săi consilieri:“Cred că va fi corect dacă congresul va aproba candidatura lui Vladimir Putin pentru preşedinţia Rusiei.”
Instantaneu, sala a fost electrizată de ovaţii.
În acelaşi timp, Dmitri Medvedev a fost de acord să fie capul listei partidului Rusia Unită, cea cu candidaţii la alegerile parlamentare din 4 decembrie. Numărul doi pe listă fiind, fireşte, Vladimir Putin.
Nu înainte de a lămuri asistenţa:“Am fost întrebat adesea: când te vei decide?…Eu şi Vladimir Putin am fost deseori interogaţi: aţi căzut de acord unul cu altul? Ceea ce am propus congresului este o decizie îndelung gândită.”
Anunţul lui Medvedev prefigurează revenirea la Kremlin a politicii externe dure, cu accent pe recursul, previzibil şi frecvent, la manu militari. Aceasta fiind opţiunea prin care Vladimir Putin doreşte repoziţionarea Federaţiei Ruse din postura actuală – de putere regională, aflată pe locul trei, după superputerea lumii, Statele Unite şi după puterea globală China -, în aceea de egala SUA, precum a fost percepută, în secolul trecut, Uniunea Sovietică.
Pentru Chişinău, această veste înseamnă pierderea, fără echivoc, a Transnistriei. Pentru Bucureşti, nu face decât să confirme utilitatea amplasării scutului defensiv antirachetă la Deveselu.
P.S.: La o oră distanţă de anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, premierul Vladimir Putin -alias Vova – l-a propus, aceluiaşi congres, pe Dmitri Medvedev ca viitor şef al executivului de la Moscova.
Vova a declarat că este o mare onoare să primească sprijinul Rusiei Unite pentru candidatura sa la alegerile prezidenţiale, din 2012, şi a îndemnat pe toţi conaţionalii lui să voteze pentru partidul condus de Medvedev, devenit capul listei candidaţilor acestei formaţiuni politice la alegerile parlamentare.