Fumigene la Ankara

resim

Cel mai amuzant titlu din presa turcă, cea lizibilă pe 17 decembrie 2011?

“Gül îl avertizează pe Panetta în legătură cu teroarea din perioada ulterioară retragerii americane din Irak”

Cu alte cuvinte, naivii de peste Ocean habar nu au ce infern al terorii se va declanşa în statul irakian, unde trupele turceşti au mai intervenit, în nordul populat de kurzi, iar acum trebuiau informaţi, pentru ca astfel să nu se mire când preşedintele Abdullah Gül va confirma reluarea, sub diferite pretexte, a raidurilor forţelor terestre şi a celor aeriene, în zona unde visătorii unui Kurdistan liber şi unit, mai agită un steag, o armă, o idee, chiar dacă nu au văzut, în viaţa lor, Statuia Libertăţii din New York.

Au tupeu oficialii turci.

Mai ales atunci când afirmă că stabilitatea Irakului va continua să fie o problemă, până în momentul în care această ţară va fi curăţată de organizaţiile teroriste, după ce Pentagonul, condus de Leon Panetta, va confirma public încheierea retragerii trupelor combatante din statul demantelat de dictatura lui Sadam Husein.

Pe de altă parte, şi mister Panetta nu este de ieri, de azi, pe Planeta Albastră.

La aşa mesaj, din partea succesorului formal al sultanilor din vremurile apuse, demnitarul american a exprimat – urmează o sintagmă uluitoare“uriaşul său respect” faţă de rolul Turciei în soluţionarea problemelor regionale, precum cele sesizabile în Siria, Iran şi Irak.

Restul?

Fumigene pentru fraieri.

Precum dorinţa Turciei de a fi sprijinită mai mult de către SUA, în operaţiunile vizând anihilarea combatanţilor kurzi, care au tabere de antrenament în nordul Irakului.

Sau replica lui Panetta:“facem parte din aceeaşi familie”.

Dar un sfat al secretarului american al apărării a fost reţinut de interlocutorii turci. Aici fiind vorba de menţinerea unor relaţii bilaterale optime cu Israelul.

Singura cale – în viziunea lui Panetta -, de a găsi soluţii regionale la evoluţiile cunoscute din Irak, Afganistan şi la efectele Primăverii Arabe.

Inspirat, oficialul venit taman de la Departamentul Apărării, din Statele Unite, a mai remarcat că întreaga regiune arabă a trecut printr-o transformare serioasă, dar acum, “când praful deşertului revine la sol, după furtună”, trebuie identificate oportunităţile de cooperare între ţările situate în această zonă geopolitică.

Allah akbar!

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~