Iranul provoacă Occidentul

Baqeri_d20111228084628733

Postul de televiziune iranian Press Tv a difuzat informaţia că amiralul Habibollah Sayyari, comandantul Forţelor Navale Iraniene a declarat că marinarii militari din subordinea sa sunt în orice moment gata de acţiune, pentru a bloca strategica Strâmtoare Hormuz, dacă asta li se va cere.

Miercuri, 28 decembrie a.c., prea plinul amiral, de propria înfumurare – caracteristică detectabilă şi la un ex-amiral autohton, comparabil cu un tomberon…- a declarat, sub pretextul comentării evoluţiei exerciţiului Velayat 90, demarat pe 24 decembrie, cu o rază de acţiune a navelor de luptă între strâmtoarea menţionată şi Marea Oman:“Închiderea Strâmtorii Hormuz este foarte uşoară pentru Forţele Navale Iraniene. Iranul are un control cuprinzător asupra acestei căi maritime strategice.”

strait-of-hormuz-map-and-map

Afirmaţia lui Sayyari nu a fost întâmplătoare. Cu 24 de ore înainte, însuşi vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi a avertizat că nicio picătură de ulei nu va trece prin Strâmtoarea Hormuz, dacă sancţiunile internaţionale vor afecta exporturile de petrol ale Iranului.

Amiralul iranian a ţinut totuşi să precizeze că Republica Islamică Iran îşi menţine interesul “de stabilire a securităţii şi stabilităţii durabile în regiune.”

El a mai spus că Iranul speră să transmită un mesaj de prietenie şi de reasigurare a intenţiilor sale paşnice, pentru naţiunile din Orientul Mijlociu, prin exerciţiul naval Velayat 90, în curs de desfăşurare. O glumă involuntară, desigur, dar la care până şi aliaţii declaraţi ai regimului de la Teheran or fi surâs cu amărăciune…

Dacă ar fi să îi dăm crezare amiralului Habibollah Sayyari, manevrele forţelor navale de sub comanda sa au fost proiectate pentru a materializa strategii defensive ale Marinei Militare a Iranului, fiind planificate ca răspuns la ameninţările repetate ale unor inamici, împotriva intereselor Republicii Islamice.

Sayyari a mai anunţat, de asemenea, dorinţa Iranului de a se angaja în manevre navale comune cu alte naţiuni, în special cu ţările din regiunea limitrofă.

Printre obiectivele manevrelor denumite Velayat-90 se numără extinderea prezenţei forţelor navale iraniene, în apele internaţionale şi antrenarea pentru acţiuni specifice împotriva pirateriei, a terorismului sau a perturbării voite a comerţului regional.

Press Tv afirmă că “Strâmtoarea Hormuz este un canal de transport maritim îngust, care duce în/şi la ieşirea din Golful Persic, între Iran şi Oman. Statistic, această cale navigabilă este una dintre cele mai importante existente în lume, cu un flux zilnic de aproximativ 15 milioane de barili de petrol.”

Cantitatea menţionată reprezintă 90 la sută din exporturile ţărilor bogate în petrol, de pe coasta Golfului Persic şi aproape 40 la sută din întregul consum de petrol la nivel mondial.

Informaţie suficient de clară pentru a trage telespectatorul iranian conluzia logică: o decizie proastă a conducerii de la Teheran va atrage un răspuns masiv, militar, fără echivoc, din partea puterilor aliate occidentale.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~