China realizează un cap de pod în Golful Persic! (video)

1326802514072_1326802514072_r

Premierul chinez Wen Jiabao a poposit în Emiratele Arabe Unite/E.A.U., în cadrul unui turneu în Orientul Mijlociu.

emiratele_arabe_unite

După o întâlnire cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, la Abu Dhabi, Wen Jiabao a declarat că cele două ţări vor demara un parteneriat strategic, precum şi o largă cooperare, pe multiple planuri.

90016-big

Practic, imediat după aterizarea la Abu Dhabi, premierul Wen Jiabao a avut un dialog concret cu preşedintele E.A.U., şeicul Khalifa bin Zayed Al Nahyan.

Wen a afirmat: China şi Emiratele Arabe Unite vor stabili un parteneriat strategic, şi vor acţiona pentru a promova, în continuare, colaborarea în mai multe zone de interes comun şi pentru a face mai bine faţă provocărilor viitoare.

El a declarat că cele două părţi s-au tratat cu respect şi s-a bucurat de aprofundarea încrederii politice reciproce .

Aşa cum se aşteptau ziariştii prezenţi la conferinţa sa de presă, Wen Jiabao s-a referit în mod expres la regiunea Golfului, considerând-o o sursă majoră de energie pentru lume.

Golful-Persic

Prin urmare, menţinerea stabilităţii şi păcii în această zonă nu este numai în interesul ţărilor din regiune, dar are implicaţii importante pentru întreaga lume.

Wen a reiterat voinţa Chinei de a conlucra cu ţările din Golf, inclusiv Emiratele Arabe Unite, pentru a promova stabilitatea şi dezvoltarea regiunii.

Khalifa a declarat că ţara sa speră să îşi consolideze cooperarea, pe multiple planuri cu China, sens în care vizita lui Wen ar aduce “perspective luminoase pentru relaţiile bilaterale”.

Anterior, împreună cu Khalifa, Wen Jiabao a participat la ceremonia de deschidere a celui de-al cincilea Summit Mondial consacrat Energiei Viitorului.

În alocuţiunea sa, Wen Jiabao a declarat: China va sprijini neabătut dezvoltarea energiei ecologice şi îmbunătăţirea industriei tradiţionale, în ciuda provocărilor şi cheltuielilor aferente.

Wen Jiabao a mai spus că ţara sa va depune eforturi concertate pentru ca pe viitor să existe o lume ecologică durabilă.

Cu acelaşi prilej, premierul chinez s-a întâlnit, separat, cu secretarul general al ONU Ban Ki-moon, cu care a abordat o serie de probleme internaţionale majore.

După întrevederea cu preşedintele Islandei, Olafur Ragnar Grimsson, vizând agenda summit-ului menţionat, Wen a declarat că Beijing-ul sprijină eforturile ţărilor europene, inclusiv Islanda, pentru a menţine stabilitatea lor financiară şi creşterea economică.

Interlocutorii premierului Wen Jiabao ar trebui totuşi să nu uite cugetarea populară chineză:
A prevedea este greu, mai cu seamă când este vorba de viitor…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~