Mecanism de protejare a administraţiei Obama (video)

Guvernul israelian a decis să nu informeze Statele Unite, dacă şi când ordonă lansarea de atacuri militare impotriva programului iranian vizând valorificarea energiei nucleare.

Decizia executivului de la Tel-Aviv – de a nu notifica Washington-ul asupra posibilului atac contra Teheranului – a fost transmisă oficialilor americani de premierul israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Ehud Barak, prin intermediul unor oaspeţi, de peste Ocean, în Israel, precum James Clapper, directorul Structurii Naţionale de Informaţii, generalul Martin Dempsey, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore de la Pentagon şi o serie de membri ai Congresului SUA.

Agenţia de presă Associated Press a precizat că voinţa Tel Aviv-ului de a păstra aşii săi privind Iranul a fost consolidată în urma unor întâlniri, de săptămâna trecută, între conducerea israeliană şi Tom Donilon, consilierul pentru securitate de la Casa Albă. Acesta a transmis lui Netanyahu şi Ehud Barak opinia Casei Albe, că un atac militar asupra Iranului ar fi periculos şi contraproductiv.

Acest lucru pare să fi nemulţumit conducerea israeliană, care săptămâna trecută a criticat atitudinea SUA, considerând că a servit în mod eficient “interesele Iranului”.

Associated Press atrage atenţia totuşi că decizia Israelului, de a nu informa SUA privind data atacului ţine de un mecanism de protejare a administraţiei Obama, pentru ca aceasta să nu fie acuzată că şi-a dat consimţământul privind agresiunea asupra Iranului.

Ca o ştire de ultimă oră, imediat după alegerile prezidenţiale din Rusia – programate a se derula pe 4 martie a.c. – premierul israelian se va deplasa în capitala americană. Semn că vin zile grele pentru şefii de stat din SUA, Iran şi Rusia, care probabil că vor afla, de la televizor, despre atacul aerian israelian, contra obiectivelor nucleare iraniene.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~