CONFLICTUL chino-nipon

POSTUL DE TELEVIZIUNE NTD – care emite din Statele Unite ale Americii – a informat că: Guvernul japonez a intensificat supravegherea în jurul lanțului de insule în litigiu, din Marea Chinei de Est. Anterior, a cerut ca șase nave de patrulare chineze să părăsească zona din jurul insulelor Diaoyu/Senkaku, Japonia susținând că sunt ale sale.

Atât Japonia, cât și regimul chinez trimit mesaje puternice celeilalte părţi, avertizând că revendicarea insulelor ar putea duce la un conflict mai grav.

Comentatorul politic Wu Fan spune că liderii de la Beijing trebuie să ia în considerare mai mulți factori. Partidul Comunist se confruntă cu o tranziție de putere, turbulentă, spre finele acestui an, și cu o mulțime de probleme acasă. Intrarea într-un conflict total cu Japonia ar complica și mai mult problemele regimului communist.

Wu Fan: “A lupta sau nu? Dacă se menţine status quo-ul, regimul chinez ar trebui să-și consume energia pentru a proteja interesul său pentru insulele Diaoyu. Chiar acum sunt luate în calcul aceste opțiuni. În cazul în care se angajează în război și câştigă, asta e bine … dar ce se întâmplă dacă nu câștigă? Chiar acum este o etapă critică, ca să ia în considerare următorul pas. “

Regimul chinez a avertizat Japonia că decizia sa de a cumpăra insulele Diaoyu-ar afecta comerțul dintre cele două țări. Asistentul universitar Frank Xie Tian, de la Universitatea din Carolina de Sud Aiken consideră că Partidul Comunist doreşte să evite orice deteriorare a economiei.

Asistentul universitar Frank Tian Xie:“China, în afară de economie, are probleme politice. În cazul în care conflictul are un impact asupra economiei japoneze, acesta ar ralia țara să stea în spatele guvernului nipon, pentru a încerca să depășească problema. În cazul în care ar afecta economia Chinei, acesta ar alimenta furia publică împotriva regimului. Deci, guvernul chinez are de fapt atât îngrijorări politice, cât şi economice “

C.

Disputa privind insulele menţionate a reaprins naționalismul în China, cu proteste anti-japoneze în întreaga ţară. Regimul chinez a răspuns cu prudență la aceste proteste, temându-se că demonstrațiile mari s-ar putea întoarce contra conducătorilor țării.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~