S.U.A. – RUSIA: 1-0

Presa rusă de vineri, 5 octombrie, preia precizarea Ministerului de Externe al Rusiei, care deplânge faptul că nu a fost informat în mod corespunzător, de către autoritățile Statelor Unite, că un grup de cetățeni ruși au fost arestați, sub acuzația de contrabandă cu produse microelectronice, generând “serioase îngrijorări”, la Moscova.

“Multe sunt neclare în această poveste. Care ne produc preocupări serioase, și ne bazăm pe autoritățile SUA, pentru a proteja drepturile și interesele cetățenilor ruși, care au fost arestați și se confruntă cu aceste acuzații “, a declarat ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, sursa informaţiei fiind agenţia Interfax.

Riabkov a mai afirmat că diplomați ruşi s-au întâlnit, până în prezent, cu unul dintre suspecții acuzați de export ilegal de tehnologii militare americane, către armata rusă și serviciile de informații ale Moscovei. Unsprezece persoane sunt acuzate de a fi fost implicate în acest comerţ ilegal.

Dar autoritățile ruse au mai menționat că suspecții nu au fost acuzaţi de spionaj, ceea ce ar indica intenţia Kremlinului de a nu transforma cazul intr-un punct major de dispută cu Washingtonul. Ce şoricel a devenit Putin, faţă de elefantul american!

Ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat că la ministerul său se face o documentare vizând stabilirea identităţii inculpaților, pentru a vedea care dintre ei sunt într-adevăr… cetățeni ruși. Sfântă inocenţă, mimată cum se cuvine.

Se pare că unul dintre inculpați, Alexandru Posobilov, are dublă cetățenie, rusă şi azeră, după cum suspectul Alexandru Fişenko are atât paşaport american, cât şi rusesc.

Ceea ce nu se spune, dar devine tot mai clar, este că dezvăluirea arestării spionilor ruşi survine la câteva ore după dezbaterea televizată a candidaţilor la alegerile prezidenţiale – când republicanul Mitt Romney a fost ofensiv, iar democratul Barack Obama defensiv -, fiind o tentativă, a executivului de la Washington D.C., de a demonstra o fermitate comparabilă cu aceea enunţată de contracandidatul preşedintelui în funcţie.

Baletul verbal, al lui Lavrov, demonstrează prudenţa Moscovei, care miza pe indecizia administraţiei Obama, până la alegerile din noiembrie, dar se pomeneşte sub tirurile concentrate ale celor doi protagonişti, cel în funcţie, prin recursul la o acţiune în forţă a FBI, cel învingător în primul duel electoral, prin reafirmarea unui alt ton, în relaţia Statelor Unite cu Federaţia Rusă.

Ultima trebuind să înţeleagă că arealul ex-statelor socialiste din Răsăritul Europei nu îi va mai aparţine, iar republicile ex-sovietice nu trebuie forţate pentru a se integra în fantasmagorica Uniune Euro-Asiatică.

svr2009

Dacă ţarul Vladimir Putin, alias Vova, nu se trezeşte la realitate – şi lasă buldogii propagandei desuete să latre, precum în cazul tezaurului românesc, ameninţând explicit şi parlamentari de la Chişinău – s-ar putea să asistăm la un pod aerian american tipic unei campanii fulger. Nu de la Frankfurt – via Mihail Kogălniceanu – spre Orientul Mijlociu. Ci direct spre Nistru.

Preşedintele rus pare că se joacă cu două manşe ale guvernului aparent condus de Dmitri Medvedev.

Cea a Ministerului Apărării, care şi-a instruit ataşaţii militari să reamintească interlocutorilor lor, din străinătate, că Rusia îşi poate apăra oricând interesele strategice, în fostele republici sovietice! Precum Republica Moldova. O eroare fatală, în acest ultim caz. Fatală pentru Kremlin, pentru că va dezlănţui câinii războiului. Iar reacţia Pentagonului va fi imediată şi disuasivă, ca în cazul Georgiei, în august 2008.

Şi cea a Ministerului rus de Externe, care joacă rolul împăciuitorului, neştiind cine va conduce în decembrie Statele Unite, când se va prăbuşi regimul de la Damasc şi când va fi atacat Iranul.

Această degringoladă este rodul dorinţei, nerealiste, a lui Vladimir Putin, de a reface rolul de superputere a Rusiei. Capitol altfel încheiat în viaţa ruşilor lucizi.

S-ar putea să asistăm, în anii următori, nu la forţata realizare a Uniunii Euro-Asiatice. Ci la desprinderea de noi entităţi din Federaţia Rusă. Stat imperial. Creat prin suprimarea dorinţei de libertate a atâtor naţiuni mai mici. Şi măcinat de ambiţii deşarte.

_________________________________

AA

Harta teritoriilor autonome din Federaţia Rusă

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~