ULTIMATUMUL lui Serghei Lavrov

Russia Lavrov

Actualul ministru de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov s-a născut la Moscova. Tatăl său era armean, ce a trăit iniţial în capitala Georgiei, la Tbilisi, unde a şi cunoscut-o pe mama diplomatului, de naţionalitate rusă, care lucra în Ministerul Sovietic, pentru Comerţul Exterior.

Acest reper biografic contează în înţelegerea deciziei, din 9 octombrie a.c., a Ministerului rus de Externe, prin care presa de la Moscova a fost anunţată că UNICEF, organizaţia Naţiunilor Unite pentru copii va trebui să îşi încheie programele aflate în derulare, în Rusia, până la finele anului.

Spionează UNICEF statul lui Putin?

Nicio vorbuliţă despre asta. Mai ales că UNICEF are ca obiective, pe târâm rusesc, îmbunătăţirea asistenţei medicale preventive, reducerea numărului de orfani şi promovarea drepturilor copilului.

John Budd, purtătorul de cuvânt al UNICEF, a replicat că negocierile cu ministerul lui Lavrov continuă, cu şansa de a fi încheiat un nou acord privind prelungirea prezenţei reprezentanţilor organizaţiei în Rusia.

Totuşi, Ministerul de Externe a precizat că Rusia nu ar mai avea nevoie de sprijinul unor organizaţii precum UNICEF, deoarece, după colapsul URSS, a trecut de la stadiul de ţară ce avea nevoie de ajutor, la acela de donatoare de bunuri materiale pentru state aflate în dificultate, în domeniul vizat de UNICEF.

Un motiv similar fiind invocat pentru închiderea, de la 1 octombrie, a birourilor USAID, ce furniza ajutoare americane pentru Rusia.

UNICEF, prin purtătorul citat de cuvânt, a precizat că la finele anului în curs se încheie programele pentru copii cu handicap şi cel ce vizează participarea tinerilor la viaţa socială.

Oficial, Ministerul de Externe al Rusiei ar dori dezvoltarea unor relaţii, cu UNICEF, la alt nivel. În acest sens fiind invocat statutul Federaţiei Ruse, de membră a G-8 şi G-20. Deci, parte egală a fondului destinat proiectelor ce promovează drepturile copilului în ţările dezvoltate.

Ministerul a informat că guvernul rus a contribuit cu 6.500.000 $ pentru UNICEF, în perioada 2009 – 2012, inclusiv 1 milion de dolari pentru imunizarea copiilor tadjici împotriva difteriei și 500.000 $ pentru manuale necesare copiilor din Kârgâzstan, ca să înveţe limba… rusă!

Ce darnică este Maica Rusia, nu-i aşa?

Dar Liudmila Alexeieva, o militantă pentru drepturile omului nu s-a lăsat păcălită de motivaţiile ministerului condus de Lavrov – cel care a avut o copilărie fericită, în perioada sovietică –

precizând că UNICEF şi USAID au investit bani în locurile unde guvernul rus nu este interesat să investească, precum în ştiinţe, educaţie, arte şi societatea civilă. Acum rămase fără perspective optimiste.

Cu alte cuvinte, Lavrov a mai tăiat două punţi aparte, de conexiune avantajoasă, cu comunitatea naţiunilor unite, implicit cu SUA. Probabil el este marcat de proverbul rusesc: “Copiii mici nu te lasă să dormi, cei mari nu te lasă să respiri.”

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~