“CRUCEA MOLDAVĂ”, PENTRU O ROMÂNCĂ ÎN VÂRSTĂ DE 105 ANI!

DSC_0241

Fundaţia “Mareşal Alexandru Averescu” – Buzău a inaugurat marţi, 23 octombrie a.c., Cimitirul Militar din comuna Deleni, judeţul Iaşi, unde se odihnesc eroi din Regimentul 48 Infanterie Buzău.

DSC_0051

La inaugurarea cimitirului s-a organizat o ceremonie militară, la care au participat oficialităţi civile şi general de brigadă Nicolae Ciucă – preşedintele Fundaţiei “Mareşal Alexandru Averescu”, general de brigadă Vasile Roman, comandantul Garnizoanei Iaşi, preşedinţii Asociaţiei Cultul Eroilor din judeţele Iaşi şi Buzău. Cu acest prilej a fost dezvelită o placă comemorativă.

Ulterior, membrii Fundaţiei “Mareşal Alexandru Averescu” s-au deplasat la doamna Elena Viţelariu, în vârstă de 105 ani,
DSC_0330

care a trăit evenimentele din anul 1917.

Acolo, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei i-a oferit doamnei Viţelariu Crucea Moldavă, cea mai înaltă distincţie acordată de mitropolie, iar fundaţia a oferit o diplomă, un buchet de flori şi i-a urat zile senine.

DSC_0259

Regimentul 48 Infanterie Buzău a contribuit, în Primul Război Mondial, la făurirea României Mari. În anul 1916, militarii regimentului au luptat pe Valea Oltului şi în bătălia Sibiului. În 1917 au participat la luptele de la Mărăşeşti. În iarna anului 1917, armata română, retrasă in Moldova, a fost cuprinsă de epidemia de tifos exantematic. Atunci au decedat peste 600 de militari buzoieni, aflaţi in refacere in zona Deleni-Maxut, judetul Iaşi, fiind îngropaţi în Cimitirul Militar de la Deleni.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~