A la turca bre! Un ginere a lui Osama şi un cafe…

Conform jurnalistului Joseph Fitsanakis, autoritățile turce au respins cererea de extrădare, formulată de Statele Unite, pentru un ginere a lui Osama bin Laden, care a fost arestat la Ankara vineri, în urma unui pont oferit de către Agenția Centrală de Informații.

007

Este vorba – susţine ziaristul menţionat – de Suleiman Abu Ghaith, care s-a născut în Kuweit, dar a avut cetățenia revocată, după ce s-a opus public monarhiei și a cerut instituirea legii Shari’a în emirat.

În anul 2000, el s-a dus în Afganistan, unde s-a întâlnit cu Osama bin Laden și s-a înrolat în al-Qaeda. Apoi s-a căsătorit cu Fatima, una dintre fiicele lui bin Laden, care locuiește acum în Arabia Saudită.

Suleiman Abu Ghaith a urcat treptat în ierarhia organizației, devenind unul dintre purtătorii cuvânt ai al-Qaeda.

La scurt timp după invazia SUA din Afganistan, în 2001, Ghaith a fugit din Afganistan prin Iran. Aici a fost capturat de forțele de securitate iraniene și plasat într-un lagăr de detenție, alături de alţi membri ai organizaţiei şi de talibani..

Asta a fost legenda oficială.

Neoficial, a părăsit Iranul pentru a intra în Turcia.

Culmea acestei comedii orientale, aşa cum serviciul secret iranian s-a făcut că nu vede trecerea graniţei de către Suleiman Abu Ghaith, nici cel turc nu l-a băgat, oficial, în seamă. Glume orientale…

A fost nevoie ca tocmai Agenţia Centrală de Investigaţii să semnaleze Organizaţiei Naţionale de Informaţii a Turciei locul unde se afla ginerele lui Osama. Inclusiv faptul că intrase în ţară cu un paşaport fals…

Ca tacâmul să fie complet, hotelul unde a fost găsit şi arestat Abu Ghaith este situat în apropiere de reşedința oficială a președintelui turc și doar la o aruncătură de băț de ambasadele străine, inclusiv aceea a SUA, care a fost atacată de un atentator sinucigaș, la 1 februarie.

Ceva este putred la Ankara, de vreme ce oficialii turci au declarat că prezența lui Ghaith în capitala turcă nu are legătură cu atacul asupra ambasadei SUA, care se crede că a fost efectuat de către un grup marxist secular.

Bomboana pe colivă a fost refuzul unui judecător turc, de a emite ordin de reţinere pentru Ghaith, deoarece “el nu a comis nici o faptă penală în timp ce se afla în Turcia”.

Doar intrarea în țară, cu un pașaport fals…

La scurt timp după ședința de judecată, Ghaith a fost predat armatei turce, care l-a expediat în Iran.

Turcia a refuzat, în repetate rânduri, să colaboreze cu agențiile de combatere a terorismului din SUA, în ultimii ani, invocând atât ingrijorările legate de tratamentul favorabil al SUA, pentru kurzii din nordul Irakului, cât și sprijiul american pentru Israel, în disputa sa cu Turcia.

Sigur că oficialii turci, dincolo de declaraţiile belicoase, au un disconfort din postarea lor, în prima linie a statelor membre NATO, faţă de situaţia de criză din Siria. În plus, livrarea, la pachet, a ginerelui lui Osama, ar fi oferit un subiect propagandistic extremiştilor islamici turci.

A la turca bre! Un ginere a lui Osama şi un cafe…

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~