Există frica de lideri informali

Când eram un simplu învățăcel, în cea mai dură instituție militară de învățământ, aceea de la Sibiu, un coleg a avut o idee aparte.

Cum în fiecare seară cineva controla sertarele din clasele viitorilor ofițeri, pentru a descuraja lectura romanelor unor mari scriitori români și a încuraja revederea regulamentelor militare, camaradul meu a lăsat un bilet, în sertarul său, cu un text anume:

“Ce crezi că ai să găsești aici, boule?”

Efectul a fost fulgerător.

Au încetat controalele aberante.

Mai nou aflu că pentru fiecare computer utilizat de cei care au alte opinii, publice, despre cum este condusă – evident prost – România, există o replică la serviciul de… ecarisaj cu mentalitate încă stalinistă.

Acolo se știe când intră cetățeanul pe calculator, ce mesaje email primește și trimite, la ce website-uri se uită, cât de mult, dacă o face în mod repetat etc.

Bun.

Există frica de lideri informali, care pot dărâma imagologic actuala făcătură instituțională, al cărui cancer este pur și simplu impostura profesională, clară, probată și menținută numai prin minciuna publică.

Iată de ce scribilor mioritici, ai anului 2018, parcă li se potrivește – mă scuzați, pot pentru ca să zic…- textul colegului de la Sibiu:

“Ce crezi că ai să găsești aici, boule?”

~