În traducere liberă: stat în stat

În timp ce în Vest, cancelarul Germaniei – în semn de reconciliere istorică – a participat la festivitățile organizate de autoritățile britanice, la 75 de ani de la cea mai mare operațiune amfibie din istorie, în Est, chiar la sărbătorirea Înălţării Domnului, consacrată şi ca Zi a Eroilor, la Cimitirul de la Valea Uzului, din comuna Sânmartin, judeţul Harghita, spiritele s-au încins între vorbitorii limbii lui Mihai Eminescu și cei ai lui Sándor Petőfi.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, şi primarul comunei Sânmartin, Gergely András, au închis Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ – probă de inteligență specifică… comunității democratice din Uniunea Europeană – hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin. Fain!

Cum au reacționat autoritățile române?

Defensiv și cu o timorare nejustificată.

Adică decizia a fost atacată în instanţă de Instituţia Prefectului judeţului Harghita.

Apoi, Consiliul Județean Harghita a decis să introducă un program de vizitare a cimitirului militar internațional de la Valea Uzului. Ca și cum României i se face o concesie.

În traducere liberă: stat în stat.

Dacă așa ceva se întâmpla în Ungaria, la locul faptei era deja instalat un gard de sârmă ghimpată, din ordinul lui Orbán Mihály Viktor.

Cum cine? Premierul lăudat de Putin. Și recent de Trump, că tot a plâns acolo, la Casa Albă, să primească ceva, în viitor, din petrolul românesc, care va fi exploatat de companii americane.

Cum ministrul român de interne – o damă rătăcită te miri cum în executivul mioritic – nu are a(l)titudinea lui Iuliu Maniu, în chestiunea națională, vom mai avea parte de asemenea năzdrăvănii, că prea a fost pace în țara noastră, pe timpul vizitei Papei Francisc.

1852

Iar UDMR, cu voturile primite în mod viclean, surprinzător – de la partide românești get beget – unde și curcile vorbesc doar limba română, joacă, din nou, la două capete.

Mai rămâne ca la Palatul Victoria să auzim, la deschiderea ședinței de guvern, de la premier:

-Nem ismerek románul…/ Nu știu limba română.

Nu că ar fi cunoscut-o bine până acuma.

**********************************************************************************************

COMENTARII PE FACEBOOK:

0208

1221

0658

~