UN PATRIOT – DR. MOBASHER ABDALLA

news3456_mediu

Înainte de a intra în studioul de emisie al Antenei 3, pe 3 februarie a.c., la ora 15.00, am avut oportunitatea de a sta de vorbă cu celălalt invitat, la aceeaşi emisiune, dr. Mobasher Abdalla, vicepreşedintele Asociaţiei Egiptenilor din România.

Un bărbat pedant. Sensibil. Atent la interlocutor. Abia reîntors din Egipt. Nedormit. Emoţionat. Cu bucuria de a fi adus cu el tricolorul egiptean. Pe care a scris cuvintele PROTEJAŢI EGIPTUL.

Ochii îi alergau de la telefonul mobil, la televizorul din faţa noastră. Nu era cazul să pun nicio întrebare. Suferea pur şi simplu. Aproape cu ochii în lacrimi îmi spunea că nu înţelege cum s-a ajuns la violenţă în ţara sa.
Îmi relata cum a văzut simplii comercianţi care ofereau, cu drag, fructe militarilor de pe blindatele armatei egiptene, postate în diferite locuri ale metropolei Cairo.

I-am spus că am avut ocazia să întâlnesc ofiţeri egipteni. Pe care i-am apreciat pentru seriozitatea şi sobrietatea cu care se raportau la interlocutorii străini. Când l-am întrebat dacă ştie că armata ţării sale se află pe locul 10 în lume, din punctul de vedere al efectivului actual – 486.000 combatanţi, gata pentru luptă, din care aproape jumătate sunt dislocaţi în garnizoana Cairo – a recunoscut că nu are aceste informaţii, din domeniul militar, dar chipul i s-a luminat pentru că un necunoscut, ca mine, avea cuvinte de preţuire, pentru militarii ţării sale.

În mod repetat a ţinut să îmi spună că acum contează un singur lucru. Apărarea Egiptului. Nu mai contează cine va fi la putere. Dar ţara sa trebuie să rămână aşa cum o ştie toată lumea. O oază a turismului. Un stat unde oamenii ştiu să se comporte civilizat. Se întreba, retoric, cu voce tare, de unde au apărut cei care au provocat violenţe.

Simţeam durerea în vocea sa. Mă privea cu ochii tentaţi să fie adumbriţi de lacrimi demn temperate. I-am relatat cum i-am cunoscut pe arabi, în Irak. Şi de ce le respect modul lor de a fi, într-o lume bulversată de un haos economic – deloc întâmplător.

Apoi am intrat în studiou. I-a impresionat pe toţi cu drapelul naţiunii sale, pe care l-a ridicat în dreptul inimii, pentru a arăta cât de mult îi doare pe conaţionalii lui momentul de grea încercare, demarat acum zece zile şi devenit tragic în ultimele confruntări, pe străzile din Cairo.

A surprins pe toţi, inclusiv pe telespectatori, cu mesajul său direct către preşedintele Hosni Mubarak, căruia i-a reamintit că a condus trei decenii ţara, că a făcut şi lucruri bune pentru popor, dar acum a venit timpul să îşi ia o… vacanţă, să lase locul celui ce va fi desemnat învingător la alegerile prezidenţiale.

IP

Nu am mai văzut, din decembrie 1989, un om care să tremure la propriu, sincer, pentru soarta ţării lui. Dr. Mobasher Abdalla a impus atâta respect şi simpatie în studiou, de la prezentatoare, la cameramani şi la alţi teleaşti, aflaţi pe platou, încât numai sosirea momentului programat pentru publicitate a stopat admiraţia românilor, ce erau martori la o confesiune făcută din dragoste de patrie.

Domnul Abdala mi-a reamintit, prin conduita sa, ce îmi spunea, anul trecut, un ofiţer egiptean, aşa, într-o doară:“Fă-ţi datoria şi nu te teme de nicio răzbunare.”

Dr. Mobasher şi-a făcut-o. Cu prisosinţă.
Un patriot rănit sufleteşte de cumpăna ţării sale.
Dar demn.

MATERIAL ACCESAT DE DIRECTORATUL COMUNITĂŢII INFORMATIVE

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~