Justiţie militară la Guantanamo

camp-delta-detention-compound-guantanamo-bay-300x200
Deşi preşedintele Obama a promis că va închide închisoarea de la Guantanamo, iată că postul de radio Vocea Americii a transmis că un bărbat, provenit din Arabia Saudită, urmează să fie judecat pe 9 noiembrie a.c., de către o comisie militară, la baza cu acelaşi nume.

razavi20110421144415467
Sauditul Abd al-Rahim al Nashiri este acuzat că a fost creierul operaţiunii, care a dus la atacul sinucigaş asupra navei militare americane Cole, în anul 2000. Şi riscă să fie condamnat la moarte.

USScole-edit-09
Vasul Cole se afla în largul portului yemenit Aden. Explozia provocată a dus la crearea unei găuri uriaşe în peretele navei, la uciderea a 17 marinari militari şi rănirea altor câteva zeci.

FBI Director Robert Mueller
Conform directorului FBI, Robert Muller, aducerea în faţa justiţiei a autorilor atacului din 12 octombrie 2000 constituie o parte vitală a misiunii antiteroriste, una căreia îi vor fi dedicate, şi pe viitor, toate resursele necesare, umane şi materiale, ale Biroului Federal pentru Investigaţii/FBI.

AFP_090218guantanamo-prison_8
Al-Nashiri a fost capturat în anul 2002 şi ţinut în închisori secrete ale CIA, din afara teritoriului SUA. A fost transferat la Guantanamo în anul 2006. Este unul dintre cei 15 deţinuţi importanţi închişi la baza menţionată şi întâiul care este adus în faţa tribunalului militar după ce preşedintele Obama a decis, la debutul anului în curs, stoparea acestui gen de procese.

interrogations_at_guantanamo_223765
Avocaţii sauditului afirmă că el nu ar trebui judecat deoarece a fost deja supus unor interogatorii dure, precum simularea înecului.

Blind justice not stupid GITMO terrorists
Procesul ar putea dura chiar doi ani, deoarece în jurisdicţia militară este permisă acordarea timpului necesar pentru aducerea probelor şi mărturiilor necesare luării unei decizii bine fundamentate, cu dovezi ce susţin capetele de acuzare – asasinat, terorism şi conspiraţie împotriva Statelor Unite.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~