AVIOANE DE LUPTĂ AMERICANE DISLOCATE ÎN E.A.U. (VIDEO)

New concept gets latest technologies reach warfighters quickly

Statele Unite au trimis avioane F22 , în Emiratele Arabe Unite.

O măsură luată pe fondul tensiunii crescânde între Iran şi statele vecine – aliate cu SUA. Mai concret, Emiratele Arabe Unite/E.A.U. şi-au exprimat deja profunda nemulţumire faţă de Iran, după vizita, din 11 aprilie a.c., a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad la Abu Musa, una dintre cele trei insule din Golf, subiectul unui litigiu teritorial, între cele două ţări.

ABU MUSA

Prezenţa lui Ahmadinejad pe insula menţionată a fost denunţată ca o provocare de E.A.U. şi Consiliul de Cooperare al Golfului/ CCG – alcătuit din Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman şi Qatar. Teheranul a preluat controlul asupra insulelor din Abu Musa, în noiembrie 1971, după plecarea forţelor britanice din Golf, înainte de proclamarea independenţei E.A.U..

Iranul a criticat, marţi, desfăşurarea de avioane SUA afirmând că “ameninţă securitatea regiunii”. Ramin Mehmanparast, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, a declarat că “ţările din regiune ar trebui să folosească cooperarea colectivă pentru a asigura siguranţa acestora. Căutarea sprijinului ţărilor străine sau a echipamentului lor, nu numai că nu va asigura securitatea lor, dar periclitează securitatea regiunii”.

Cu 24 de ore înainte, ministrul apărării, Ahmad Vahid, a spus că “astfel de dislocări (de avioane) sunt atât dăunătoare, cât şi inutile. Scopul lor este în primul rând psihologic, şi vizează să creeze un sentiment de insecuritate, în regiune.

În luna decembrie 2011, precizează Agenţia France Presse, la Washington D.C. s-a anunţat perfectarea unui contract de vânzare de tehnică de luptă – precum radare şi baterii antiaeriene – şi armament individual, către E.A.U., în valoare de 3,48 milioane de dolari.

În apropierea coastelor E.A.U. patrulează două portavioane americane, cu navele aferente din grupurile constitutive, tipice oricărei viitoare operaţiuni aeriene şi navele, de mare amploare.

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

~