MAI UȘOR CU NOSTALGIILE, PE CERUL APARENT SENIN AL ROMÂNIEI

Eram în inima Capitalei, în această dimineață, când pe cer au trecut, așa ca o nostalgie, câteva avioane, asta pentru că aviatorii civili și militari români – evident nu doar ei! – sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene.

Articole laudative au scris alții.

Să nu ne îmbătăm cu apă rece.

Din 60.000 de oameni, cât mai are Ministerul Apărării acum, circa 15.000 par a mai fi în Forțele Aeriene Române.

Pentru misiuni defensive, conform datelor oficiale, mai sunt viabile 28 de avioane MiG-21, plus 9 aeronave F-16 Fighting Falcon, carevasăzică, teoretic 37 de purtători de kamikaze.

Ați citit bine.

Asta pentru că adversarul oficial – Rusia, care a inclus NATO drept inamic (implicit România) în doctrina sa militară, operă a generalului Valeri Gherasimov, șeful de stat major al armatei ruse – folosește ca avioane de atac pe cele de tipurile Su-25SM, Su-24M, Su-34.

Ei bine, ca un exemplu, numai aeronavele Su-34 sunt în număr de 127.

Așa, la primul val…

F-16 Fighting Falcon a fost luat la mâna a doua, pentru a se pune bine fostul președinte Traian Băsescu cu un fost oficial european.

Avioanele de tipul Saab JAS 39 Gripen, moderne, eficiente, dorite de aviatorii militari români, au fost respinse, pe motiv că nu au fost anterior implicate în campanii aeriene reale, precum F-16.

Și asta a generat, atunci, nervozitate, în rândurile piloților militari, așa anonimi, cum sunt și cei de azi, fără cărți și ode de care au beneficiat predecesorii în Epoca de Aur.

Recapitulăm?

Câte 405 oameni, din Forțele Aeriene Române sunt – calcul trist, dar necesar – la un avion de luptă, dacă toate cele 37 anterior menționate chiar zboară toate.

Cu alte cuvinte, echivalentul unui batalion de infanterie trimis anterior, de exemplu, în Afganistan, cum a fost primul, cel comandat atunci de actualul ministru al apărării.

Replica unora, cu studii peste Ocean, că sunt americanii aici este bună pentru Radio Erevan.

Un simplu incident aerian, bine mimat de ruși în spațiul aerian al Mării Negre va genera, inițial, o expectativă la Pentagon, apoi istoria se va scrie altfel…

~